Dobbelt-op på gaverne
Karen Syberg er et af omdrejningspunkterne i den danske kvindebevægelse, som har fyldt i hende, uanset om hun var kønsforsker, forfatter eller journalist.
En af den første kvindebevægelses sande pionerer kan man roligt kalde Karen Syberg, der fylder 75 år juleaften.
Hun var med i kernen af ungdomsoprøret og med til at stifte rødstrømperne, Femø Kvindelejren og Kvindehuset i København.
Hun var selvfølgelig også med i den berømte demonstration i 1970. Da marcherede rødstrømperne gennem Strøget iført oversize bh’er uden på blusen og smed dem sluttelig i en skraldespand for at symbolisere kasseringen af rollen som lydig hustru og sexobjekt.
Artiklen fortsætter under videoen
Det lagde ellers blidt ud med en fynsk barndom ved Kerteminde som barnebarn af den fine fynske bondemaler Fritz Syberg. Også Karen Syberg var draget mod maleriet. Men det endte med studier i blandt andet litteraturvidenskab på Københavns Universitet.
Og så tog det for alvor fart med et livligt studenter- og aktivistliv på venstrefløjen med besættelser og stiftelsen af rødstrømperne. Mens en af de andre rødstrømper, Karen Jespersen, bemægtigede sig talerstolen fra LO-formand Thomas Nielsen til en opsang om ligeløn, så gjorde Karen Syberg hende kunsten efter andetsteds.
“Mændenes største ægteskabsmarked”
I en aktion sammen med sit kollektiv “Kussemosen” langede hun på universitetets immatrikulationsfest fra talerstolen hårdt ud efter universitetet som “mændenes største ægteskabsmarked”.
I denne periode var hun med til besættelsen af Kvindehuset, som blev rødstrømpebevægelsens hovedkvarter.
Siden flyttede hun i kollektiv med sin kæreste og Karen Jespersen og Ralf Pittelkow og fik barn. For derefter at blive mag.art.
Siden fulgte yderligere studier i europæiske kvindebevægelser, før hun blev ekstern lektor ved Institut for Litteraturvidenskab, hvor hun var en drivkraft i den spirende kvindeforskning.
Flere bøger
I slutningen af 1970’erne blev hun kulturredaktør på Politisk Revy. Det bragte hende videre som kulturredaktør på dagbladet Information, redaktør af tillægget “Moderne Tider” samt kulturjournalist.
Karen Syberg bidrog til værket Dansk Litteraturhistorie med sin viden om kvindelige forfattere. Det førte til flere bøger om store kvinder som Tove Ditlevsen og en anden kvindesagspioner, Nynne Koch, samt romaner og essays.
I 1995 flyttede hun til Møn med sin mand, redaktør Poul Erik Munk Nielsen.