Det taler hun om: Sådan bliver dronningens nytårstale

Det taler hun om: Sådan bliver dronningens nytårstale

Dronningen holder sin 47. nytårstale på Fredensborg Slot mandag aften. Kan du huske nogle af de mest mindeværdige citater? Klik dig gennem galleriet og se dem her. Foto: Scanpix
Dronningen holder sin 47. nytårstale på Fredensborg Slot mandag aften. Kan du huske nogle af de mest mindeværdige citater? Klik dig gennem galleriet og se dem her. Foto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Når dronningen i år holder sin 47. nytårstale, så kan hun se tilbage på et år med sorg, men også med store glæder. 13. februar døde prins Henrik på Fredensborg Slot omgivet af dronningen og sine to sønner, kronprins Frederik og prins Joachim.

Godt tre måneder senere fyldte kronprinsen 50 år, og det blev fejret både folkeligt med Royal Run og med gallamiddag på Christiansborg Slot. Begge begivenheder vil sætte deres præg på nytårstalen, vurderer to eksperter i kongehuset.

– I talen ser dronningen tilbage på året, der er gået. Prins Henriks død var en indgribende begivenhed i hendes liv, og det samme var den for mange danskere, siger historiker Michael Bregnsbo, der blandt andet forsker i hofliv på Syddansk Universitet.

Siger helt sikker tak

På et pressemøde på Cayx i august fortalte dronningen, at den opbakning og varme, som familien blev mødt med, var af stor betydning.

Men selv om hun allerede har sagt det, så er nytårstalen en anledning til at gøre det igen:

– Sådan noget kan ikke siges ofte nok. Jeg er sikker på, at hun vil takke for den medfølelse, som hun og familien mærkede. Det vil være helt naturligt, ligesom det vil være naturligt at nævne kronprinsens fødselsdag, og i det hele taget den store rolle, som kronprinsparret spiller, siger Michael Bregnsbo.

Gælder for mange

Lige så overbevist er historiker Lars Hovbakke Sørensen, der er adjunkt ved Professionshøjskolen Absalon. Han mener, at talen generelt vil blive mere personlig, end den plejer at være.

– Dronningen er meget bevidst om, at nytårstalen skal dreje sig om noget, der gælder for mange, og som rører sig i samfundet. Men de to begivenheder er så markante, at de vil få en fremtrædende plads, siger Lars Hovbakke Sørensen.

De fleste år holder dronningen nytårstalen fra sit arbejdsværelse i Christian IX’s Palæ på Amalienborg, men slotspladsen er gravet op for at få plads til store rør, der skal medvirke til at sikre hovedstaden mod fremtidige oversvømmelser.

Derfor taler dronningen i stedet på Fredensborg Slot.

Dronningens nytårstale

Læs her mere om traditionen:

* Den kongelige nytårstale blev første gang sendt i radioen under tyskernes besættelse i 1941 under kong Christian X.

* Kong Frederik IX fortsatte med radiomediet, indtil han i 1959 som 60-årig blev den første danske monark, der holdt en nytårstale, som blev transmitteret på tv.

* Dronningen er fortsat med at holde tv-transmitterede taler. De varer fra 11 til 13 minutter. Det er den eneste gang i løbet af året, hvor dronningen taler direkte til hele nationen.

* I 2010 transmitterede Danmarks Radio for første gang nytårstalen til hele verden via dr.dk. Dermed kunne danskere bosiddende i udlandet følge talen direkte.

* Arbejdet med nytårstalen foregår sådan, at en embedsmand fra Statsministeriet sender en stikordsliste til Amalienborg i oktober. Den indeholder mulige emner, som dronningen kan tage op. Når hun har gennemarbejdet talen, bliver den sendt til godkendelse i Statsministeriet.

* Normalt taler dronningen fra sit modtageværelse i Christian IX’s Palæ på Amalienborg.

* Nytårstalen er dog undtagelsesvist blevet holdt på Fredensborg Slot. Det sker i år på grund af gravearbejde på slotspladsen ved Amalienborg. I 2015, 2014, 1980 og 1979 skete det på grund af renovering af selve slottet.

null

 

Powered by Labrador CMS