Derfor må Joachim hive millioner ud af landet
Joachim og familien flytter til udlandet. Det samme gør deres cirka 3,6 millioner kroner.
Til sommer flytter prins Joachim og prinsesse Marie til Frankrig. Her skal prinsen fortsætte sin militære uddannelse. Med flytter også de cirka 3,6 millioner kroner, de modtager i apanage.
Det er faldet Enhedslistens Søren Søndergaard for brystet.
– Jeg synes, at sagen kalder på en grundig forklaring. Man kan ikke bare tolke grundloven, som det passer en, har han tidligere sagt til Se og Hør.
Ingen henvendelser
Ekstra Bladet har fået aktindsigt i sagen, og her fremgår det, at kongehuset ikke har henvendt sig til Statsministeriet omkring flytningen. Og det faktum, at Joachim og familie tager de cirka 300.000 månedlige kroner med sig til Frankrig.
Statsministeriet mener ikke, det er i strid med grundloven – på trods af, det tydeligt fremgår, at Folketinget skal godkende, at pengene kan tages med til udlandet.
I grundloven står der:
“Meningen ingenlunde har været den, at et Medlem af det kongelige Huus ikke skulde kunne forlade Riget noget Øieblik uden Rigsdagens Samtykke, med derimod kun den, at Appanagerne ikke uden Rigsdagens Samtykke kunne nydes udenfor Riget. At der her er et Spillerum aabent for en jævn sund og fornuftig Opfattelse af Forholdene, vil vist Ingen misbillige.”
Spørgsmål til statsministeren
Det fik derfor Søren Søndergaard til at stille en række såkaldte paragraf 20-spørgsmål om sagen.
De spørgsmål har statsministeren nu svaret på:
“Kongehuset har meddelt, at H.K.H. Prins Joachim – sammen med sin familie – flytter til Paris fra september 2019 til sommeren 2020 med henblik på at deltage i et militært uddannelsesforløb. Der er således tale om et uddannelsesforløb i udlandet af midlertidig karakter. Et sådant ophold indebærer efter Statsministeriets vurdering ikke, at Folketinget efter grundlovens § 11, 2. pkt., skal meddele samtykke til, at prinsen modtager årpenge i den nævnte periode.Det bemærkes, at Folketinget heller ikke ses at have meddelt samtykke til, at H.K.H. Kronprins Frederik modtog årpenge i perioden 1992-93, hvor han læste statskundskab i USA”, lyder det.
Det har dog ikke skabt ro i Søren Søndergaards sind.
– Som lægmand vil jeg jo fortolke et øjeblik som en kort periode, og ikke at man flytter med hele familien i et år, siger han til Ekstra Bladet.
Søren Søndergaard siger også, at han på et tidspunkt vil bede om at få uddybet, hvad ‘et øjeblik’ er.
Ifølge juraforskere er reglen lavet for, at kongelige ikke – med apanagen – flytter permanent til udlandet.
I militært uddannelsesforløb
Prins Joachim meddelte i slutningen af januar, at han til sommer flytter til Frankrig.
“Den franske forsvarsminister har inviteret Hans Kongelige Højhed Prins Joachim til at deltage i Frankrigs højst rangerende militære uddannelsesforløb. I den anledning flytter Prins Joachim og Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie og parrets to børn, Prins Henrik og Prinsesse Athena, til Paris”, har kongehuset meddelt på sin hjemmeside.
Invitationen kommer efter, at der var et fransk statsbesøg i Danmark i 2018. Hovedtemaerne var strategiske partnerskaber indenfor bilaterale erhvervs-, kultur- og forsvarsmæssige områder. Prinsen er den første danske officer, der deltager i uddannelsen.