Derfor kan prins Henrik ikke blive konge
Kong Henrik. Sådan vil prins Henrik gerne tituleres - men det er ikke en mulighed. Se her hvorfor det ikke lan lade sig gøre.
Kong Henrik. Det er en våd drøm hos dronning Margrethes mand, prins Henrik at få den titel. Og spørgsmålet om, hvordan prins Henrik skal tituleres, dukker jævnligt op.
Torsdag meldte kongehuset ud, at prinsen ikke ønsker at blive begravet i Roskilde Domkirke sammen med dronning Margrethe, som det ellers var planlagt.
Utilfreds med rolle
Prinsen har i mange år været utilfreds med sin rolle og den titel, han er blevet tildelt i det danske monarki. Den utilfredshed har ført til, at ægteparret ikke skal begraves sammen.
Se i galleriet her over, hvorfor prins Henrik ikke kan kaldes konge:
Kilder: Jyllands-Posten, Kristeligt Dagblad, kongehuset.
Blå bog om prins Henrik
* Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat, født 11. juni 1934 i Talence, Gironde, Frankrig. Han er altså 81 år.
* Den næstældste af i alt syv søskende.
* Blev 10. juni 1967 i Holmens Kirke gift med Margrethe, der dengang var kronprinsesse i Danmark.
* Far til kronprins Frederik (født 1968) og prins Joachim (født 1969).
* I dronning Magrethes nytårstale i 2015 blev det meddelt, at prins Henrik ville pensioneres.
* I april 2016 frasagde han sig sin titel som prinsgemal for igen at blive tituleret prins Henrik.
* I sin ungdom har prins Henrik læst blandt andet jura, statskundskab samt kinesisk og vietnamesisk. Arbejdede inden ægteskabet blandt andet for den franske ambassade i London.
* Ud over dansk og fransk taler prinsen engelsk, kinesisk og vietnamesisk.
* Driver vinslottet Château de Caix i Cahors i Frankrig. Slottet er også regentparrets sommerresidens og ligger tæt på prinsens barndomsegn.
* Prinsen har udgivet flere digtsamlinger og kogebøger.
* Bedstefar til prins Nikolai (1999), prins Felix (2002) prins Christian (2005), prinsesse Isabella (2007), prins Henrik (2009), prins Vincent (2011), prinsesse Josephine (2011) og prinsesse Athena (2012).