David Dencik: Dette savner jeg allermest når jeg er væk

David Dencik bruger sit talent til at se verden og skabe kunst, men med jobbet følger også et savn.

Udgivet Opdateret

Himlen udenfor er grå og regnfuld, og inden i den gamle kontorbygning i udkanten af Dublin er temperaturen flere steder under de seks grader.

Kalenderen fortæller, at det er i begyndelsen af december 2017, og i et lille opvarmet rum i stueetagen af den forladte kontorbygning sidder skuespilleren David Dencik ved et mindre bord, der er pakket med magasiner og noter.

Foruden bordet og få stole står der i rummet en lille sofa. Der er ingen billeder på væggene, og gulvtæppet vidner om, at det er lang tid siden, at der er blevet støvsuget.

Bygningen skal rives ned, når optagelserne til thrillerserien “Rig 45” er afsluttet, fortæller David Dencik. Men for nu udgør det halvtomme rum hans arbejdsstation, når han ikke står foran de rullende kameraer.

Sammen med et internationalt hold udgør han kernen i Viaplays nye actionsatsning, der får premiere til sommer.

Mord på en olieboreplatform

Historien om et mord begået på en isoleret olieboreplatform i Nordsøen og et mandskab, der er isoleret fra omverden, var for spændende til at takke nej til, forklarer David Dencik, som med det samme kunne se sig selv spille karakteren som olieboreplatformens ikke særlig vellidte manager, Mikkel.

Men jobbet som skuespiller er mere end blot spændende roller og nye lokations, fortæller David Dencik.

– Man keder sig ret meget på et set. Det tror jeg, at selv Cate Blanchett vil skrive under på. Når først man arbejder, går det tit rigtig hurtigt, fordi så er man i gang. Så løber blodet i årerne, og kreativiteten er der. Man er på.

– Det er, når man venter, at det er røvsygt, siger han.

Tålmodighed er et must

Tålmodighed er derfor et af nøgleordene, hvis man går med en spirende skuespiller i maven, understreger David Dencik.

Selv kan han til tider godt blive udfordret på sin egen tålmodighed, når han skal vente mellem optagelser.

Derfor prøver han også at få tiden til at gå hurtigere ved at læse, sove eller fortælle røverhistorier med medskuespillerne Søren Malling og Jakob Oftebro, der huserer i rummene ved siden af.

Hjemme en gang om ugen

En stor del af hans tid går også med at prøve at få kalenderen til at hænge sammen. Cirka en gang om ugen, så længe optagelserne står på i Irland, forsøger han hoppe om bord på en flyver hjem til København og familien.

For det sværeste ved jobbet er helt klart at skulle undvære dem.

– Det er bestemt den del af min faglighed, som på alle måder er den største udfordring – at få mit privatliv til at hænge sammen med mit arbejde. Jeg har to små børn, så når jeg tager en opgave som den her på mig, så er det 10-11 uger, hvor jeg er massivt fraværende.

– Jeg kan godt blive ramt af en frustrerende ansvarsfølelse over, at jeg ikke kan hente og aflevere og alle de andre lavpraktiske ting, der hører med til at have en familie, forklarer David Dencik.

På plussiden tæller derimod lange perioder med stor frihed og tid til familien.

At rejse er at leve

Da David Dencik begyndte sin karriere som skuespiller, var en af ambitionerne at bruge jobbet til at se store dele af verden, og det er han nået i mål med, synes han.

– Jeg har arbejdet virkelig meget, synes jeg selv. Jeg har virkelig misbrugt det med at være på set, og jeg har elsket det. Men nu er jeg i en fase, som jeg har været i i de seneste par år, hvor jeg har meget travlt med at komme hjem.

– Det har nok noget med alderen at gøre. Nu er jeg 43, og jeg har lidt andre prioriteringer. Jeg synes stadig, at det bedste, der sker på et år, er, når telefonen ringer, og man får rolle. Det er et totalt højdepunkt. Det næststørste højdepunkt er, når man smider manusset ud, fordi man er færdig, siger David Dencik.

“Rig 45” får premiere på Viaplay til sommer.

Med på rollelisten er blandt andre også Søren Malling, Jakob Oftebro og Gary Lewis.

Powered by Labrador CMS