Dansk stjerne fylder 80
Både tennisfans og erhvervsfolk nikker anerkendende, når de hører navnet Jan Leschly. Fredag den 11. september fylder han 80 år.
Jan Leschly nåede noget, som er de færreste forundt: at blive kendt for to forskellige ting.
Som tennisspiller nåede han en top tiplacering på verdensranglisten, dusinvis af danmarksmesterskaber og en semifinale i US Open.
Artiklen fortsætter under videoen
Efter at han lagde ketsjeren på hylden, blev han højtflyvende topchef i det internationale erhvervsliv.
Fredag den 11. september fylder Jan Leschly 80 år.
Inden han sluttede sin professionelle tenniskarriere, som toppede, da han var 27 år, nåede han at færdiggøre en uddannelse som cand.pharm. og civiløkonom.
Derefter indtrådte han i Novo i 1972, hvor han først fortrød sit løfte om at skifte net, grus og græs ud med jakkesæt og slips.
– Jeg græd de første to uger på kontoret. På en eller anden måde havde jeg opgivet både min passion, min frihed og min tenniskarriere, fortalte Jan Leschly sidste år til Børsen.
Men der kom hurtigt fart på karrieren. To år senere blev han forfremmet til direktionen, og i 1979 lokkede USA og et job i virksomheden Squibb.
Familien faldt til i det amerikanske, hvor de har boet lige siden, og Jan Leschly steg i graderne.
Fra 1994 til 2000 var han topchef for knap 100.000 ansatte i den britisk-amerikanske medicinalgigant GlaxoSmithKline, der dengang gik under navnet SmithKline Beecham og var den sjettestørste medicinalvirksomhed i verden.
Selv om han arbejdede fra USA, var virksomheden registreret i England, hvor Jan Leschly en overgang havde den allerhøjeste løn af alle topchefer.
I bestyrelsen
Efter han forlod jobbet i 2000, kom han ind i bestyrelsen for A.P. Møller-Mærsk. Da Mærsk Mc-Kinney Møller annoncerede hans indtræden i bestyrelsen, var det med ordene:
– Vi kunne ikke finde nogen bedre. Det er umuligt.
Også selskaber som CBS/Viacom, Mercedes-Benz-fabrikanten Daimler og American Express indlemmede Jan Leschly i bestyrelsen.
Samtidig med pensioneringen som topchef stiftede han investeringsselskabet Care Capital, som han stadig er aktiv som direktør og formand for.
Han har også holdt kontakten til den danske tennisverden. Først med et årligt legat, og senest med en hel fond, der med en startkapital på 20 millioner kroner skal løfte dansk tennis op på en højere hylde.