Da lederen af den frie verden tog sig en enkelt frihed for meget

Fredag den 26. januar er det præcis 20 år siden, at William Jefferson Clinton sagde de mest berømte ord fra en præsidentiel mund, siden John Fitzgerald Kennedy proklamerede, at også han var berliner.

Udgivet Opdateret

Den 26. januar 1998 – det var en mandag – indkaldte den daværende præsident i USA til et pressemøde.

Det har han så ofte gjort – men dette pressemøde er i dén grad gået over i historien.

Ikke fordi det var hverken langt eller verdenshistorisk afgørende på det politiske plan.

Mere fordi det affødte en præsidentiel sætning, der er blevet gentaget igen og igen. Det var den dag, da Clinton sagde de mest berømte ord.

Nægtede et seksuelt forhold

– I did not have sexual relations with that woman, Miss Lewinsky.

Sådan var ordene, der kom ud af William Jefferson Clintons mund på pressemødet. Eller på dansk:

– Jeg har ikke haft et seksuelt forhold til den kvinde, Miss Lewinsky

Problemet var bare, at det ikke var i overensstemmelse med virkeligheden – og det blev et gigantisk problem for Bill Clinton – og senere også for hans hustru, Hillary Clinton.

Modstanderne greb chancen

Med pressemødet, der altså præcist foregik for 20 år siden i dag, fredag den 26. januar, forsøgte præsidenten – der var midt i sin anden periode – at lukke sagen effektivt ned.

Der skete bare det modsatte, for hans mange modstandere greb her chancen for at komme efter Bill Clinton og pege ad ham som moralsk anløben.

Og efter gentagne gange afvist et upassende forhold til Lewinsky, så anerkendte præsidenten endelig dele af forholdet i august 1998.

Altså et halvt år efter sit uforglemmelige pressemøde.

Erkendte forholdet efter et halvt år

I en tv-tale erkendte han, at visse seksuelle handlinger var blevet udført på ham, men ikke af ham.

Og dermed anerkendte han aldrig, at han havde haft – eller deltaget i – et decideret seksuelt forhold til Monica Lewinsky, der var ansat i Det Hvide Hus over en længere periode.

Det handlede dybest set om et såkaldt blowjob, som Lewinsky skulle have fornøjet præsidenten med – i selve Det Ovale Værelse.

Monica Lewinsky, der var blevet ansat i sommeren 1995, udtalte senere, at der havde været tale om seks “møder” mellem hende og præsidenten.

Kostede også konen dyrt

Faktisk kulminerede Lewinsky-forholdet med en retssag mod Bill Clinton, som foregik over godt fem uger i januar og februar 1999.

Præsidenten nægtede på forhånd at træde tilbage – og resultatet at retssagen blev da også, at der ikke var flertal i senatet for at fjerne ham.

Men minderne har man lov at have – og så sent som under det seneste præsidentvalg blev Bill Clintons kone, Hillary Clinton, bestemt ikke skånet af den senere vinder, Donald Trump.

Bill Clintons seksuelle eskapader blev gentagne gange nævnt – og som bekendt endte Donald Trump da også med at vinde en kneben sejr.

Med i mange tv-portrætter

Monica Lewinsky blev særdeles kendt på grund af skandalen – men havde svært ved at finde et ståsted.

Hun har deltaget i en nærmest absurd mængde reklamer, portrætter og avisartikler – og blev en markant tv-personlighed gennem adskillige år.

I 2005 flyttede hun til London, hvor hun begyndte at studere psykologi.

Læs mere om den kvinden, der havde en afgørende finger (!) med i spillet omkring Bill Clinton, her.

Kilder: The Colombia Encyclopedia/Wikipedia/Washington Post/New York Times

Powered by Labrador CMS