Bruger smerten i sit arbejde

Skuespiller Johanne Louise Schmidt beskriver sit sind som et stort hus med døre, der fører ind til forskellige følelseslande. Det bruger hun foran kameraet

Udgivet Opdateret

Der er skruet op for uhygge og brutalitet i anden sæson af TV 2's krimiserie "DNA", der sætter fokus på organhandel i Danmark og Europa.

Johanne Louise Schmidt ses for anden gang i rollen som Maria, ekskone til kriminalefterforskeren Rolf, som spilles af Anders W. Berthelsen. Da Maria føder en lille pige med leverproblemer, får barnet brug for en organdonation.

Oplevet det værst tænkelige

I første sæson mistede Maria og Rolf deres datter, Andrea, mens hun stadig var spæd. Det endte med, at parret måtte gå fra hinanden.

- Maria er virkelig en sej kvinde, som har oplevet det værst tænkelige i sit liv, som er at miste et barn. Men hun insisterer på at få et liv alligevel. Og så møder vi hende, hvor hun faktisk føder et barn, der også er sygt, siger Johanne Louise Schmidt.

Har selv en pige

Ud over "DNA" kendes Johanne Louise Schmidt blandt andet fra filmatiseringen af Jussi Adler-Olsens bogserie om Afdeling Q.

Skuespilleren har sammen med sin kæreste, skuespilleren Thomas Hwan, selv en pige på snart seks år, og hun har forsøgt at forestille sig smerten ved at miste et barn.

- Det ville være helt arrogant, hvis jeg bare kunne sige, at det er det nemmeste at sætte sig ind i. Fordi det tror jeg seriøst ikke, at man kan, siger hun.

Bruger smerten

Hun har læst lange artikler og bøger om folk, der har mistet, for at nå ind til de følelser, der er så forfærdelige.

- Men jeg har også oplevet sorg og smerte i mit liv. Så tager jeg de følelser og transformerer dem ind til alt det smukke, der er i en relation til ens barn.

Det er sådan, Johanne Louise Schmidt arbejder som skuespiller. Hun har en ukuelig tro på, at hun kan spille alt.

En fantasiverden i hovedet

- Jeg føler, at jeg ser min krop og sind som et stort hus med en masse værelser og en masse rum, hvor jeg kan gå ind ad en dør til forskellige følelseslande, siger hun.

- Der er en fantasiverden inde i mit hoved, som er så ubeskriveligt stor, at jeg kan gå ind og mærke virkelig mange ting. Jeg har en stor forestillingsevne, tror jeg, funderer hun.

Det er noget, der altid har ligget i den 39-årige skuespiller. Hun kan ikke huske en tid, hvor andre mennesker ikke har haft en voldsom indvirkning på hende.

- Jeg har altid sagt, at hvis jeg ikke var blevet skuespiller, så tror jeg, at jeg var blevet sygeplejerske. Det er egentlig, fordi jeg dybest set er interesseret i mennesker og deres fortællinger og historier, siger Johanne Louise Schmidt. (Arkivfoto).
- Jeg har altid sagt, at hvis jeg ikke var blevet skuespiller, så tror jeg, at jeg var blevet sygeplejerske. Det er egentlig, fordi jeg dybest set er interesseret i mennesker og deres fortællinger og historier, siger Johanne Louise Schmidt. (Arkivfoto).

Et opslidende sanseapparat

- Siden jeg var barn, har jeg registreret og fornemmet alle menneskers energier og følelser. Og det kan nogle gange være lidt opslidende, faktisk. Det er et sanseapparat, man åbner og så lukker ned igen, siger Johanne Louise Schmidt.

Hendes store empati var tæt på at åbne andre døre for hende. Som ung arbejdede hun meget på plejehjem og i hjemmeplejen.

Vil mærke afgrunden

Men der var en grund til, at hun blev skuespiller. Der er flere interessante ting ved mennesker, der er spændende at udforske.

- Jeg søger meget mørket i mennesket, det destruktive i vores sind og vores natur. For hvorfor er man så fascineret af det? Sådan en historie som denne her (i serien, red.) sætter jo alt på spidsen, siger hun.

- Det er jo, fordi man har brug for at mærke, hvor afgrunden og bunden er. Det dybe, vi har inden i os, rummer så meget. Og det er jeg fascineret af, siger Johanne Louise Schmidt.

Den anden sæson af "DNA" kan streames på TV 2 Play nu og ses på TV 2.

Johanne Louise Schmidt spiller side om side med Anders W. Berthelsen, der spiller Marias eksmand, Rolf, i TV 2-serien 'DNA'. Rolf og Maria mistede i første sæson deres barn og gik fra hinanden. (Arkivfoto).
Johanne Louise Schmidt spiller side om side med Anders W. Berthelsen, der spiller Marias eksmand, Rolf, i TV 2-serien "DNA". Rolf og Maria mistede i første sæson deres barn og gik fra hinanden. (Arkivfoto).
Powered by Labrador CMS