Børne-politiker fylder år
Både som folketingsmedlem og som børneforsker har Erik Sigsgaard talt de svages - og særligt børnenes - sag. Han fylder 85 år den 7. februar
Erik Sigsgaard, som fylder 85 år den 7. februar, har før udtalt, at han regner med, at det på et tidspunkt bliver forbudt at skælde børn ud, ligesom det er forbudt at slå børn.
Det tidligere folketingsmedlem har både som politiker og børneforsker i mange år kæmpet for de svageste, og det har særligt været børn, som har fået hans opmærksomhed.
Forsket i institutioner
Han blev i 1960 uddannet som lærer fra Statsseminariet på Emdrupborg. Samtidig læste han psykologi på Københavns Universitet. I 1982 blev han cand.pæd. fra Danmarks Lærerhøjskole.
Siden 80'erne har Erik Sigsgaard forsket i institutioner for både børn og voksne.
1981-90 var han lektor ved Albertslund Børnehaveseminarium, adjunkt ved Danmarks Lærerhøjskole 1990-94 og seminarielektor ved Højvangseminariet 1994-2007.
At slå med stemmen
Han er især kendt for at forklare voksne, at de ikke skal skælde børn ud. Fra 1994 til 2002 dokumenterede han, hvor meget danske børneinstitutioner skælder ud. Og påviste, hvor skadeligt det er for børnene.
Han skrev bøgerne "Skældud" i 2003 og "Skæld mindre ud" i 2007. Skældud er at slå med stemmen, forklarer et seksårigt barn i "Skældud". Sigsgaard sammenlignede skældud med mobning.
Erik Sigsgaard politiske karriere startede i SF, og han kom i Folketinget for partiet i 1964.
Opløste det "Røde Kabinet"
Men i 1967 var han som folketingsmedlem med til at opløse det såkaldte "Røde Kabinet", som var en samarbejdsaftale mellem SF og Socialdemokratiet, der blev lavet efter valget i 1966.
SF ville nemlig ikke i regering, og i stedet indgik S og SF en skriftlig aftale som grundlag for at støtte den socialdemokratiske regering.
Modtog flere priser
Han var dermed med til at vælte regeringen, sprænge SF og danne Venstresocialisterne. Ved valget i 1968 sneg Venstresocialisterne sig lige over spærregrænsen.
For sit store arbejde til gavn for samfundets svageste blev Erik Sigsgaard i 1994 hædret med Peter Sabroe-prisen og i 2002 med Red Barnets pris for børnerettigheder.