Biskoppen med sine meningers mod

Som biskop var Kjeld Holm kendt for at have en mening om det meste, og han har aldrig været bleg for at give den til kende med vid og bid i samfundsdebatten.

Uanset om emnet var homovielser i kirken, Irak-krigen eller flygtninge-debatten har Kjeld Holm altid sagt sin mening.Foto: Flemming Krogh / SCANPIX
Foto: Flemming Krogh / SCANPIX

Udgivet Opdateret

Da biskop Kjeld Holm i 2015 definitivt hængte kåben fra sig i Aarhus Domkirke, var det ikke uden en vis efterfølgende tomhed, som han lige skulle vænne sig til.

For selv om Holm, som 18. juli fylder 75 år, så frem til afskeden med en masse administrative opgaver, så har han altid haft utallige jern i ilden samt meninger om mange sager.

Artiklen fortsætter under videoen.

Og den offentlige megafon og interessen bliver uvægerligt noget mindre, når man ikke længere er magtfuld biskop.

Velkendt debattør

I de 21 år, han var biskop i Aarhus Stift, kastede han sig ud i utallige samfundsdebatter. Lige fra homovielser i kirken, Irak-krigen eller ulandsbistandens størrelse.

Samt ikke mindst flygtninge- og indvandrerdebatten, hvor han i 2017 som konsekvens efter 25 år som erklæret socialdemokrat meldte sig ud af partiet og ind i De Radikale.

Årsagen tilskrev han “et galoperende ryk til højre”. Burkaforbud og nej tak til kvoteflygtninge var for meget for ham.

Selv om han to gange modtog dødstrusler i forbindelse med offentlige optrædener, nægtede han at lægge bånd på sine synspunkter.

Forfatter til 20 bøger

Han har gennem årene haft formandsposter i blandt andet Nævnet for Etnisk Ligestilling, Rådet for Socialt Udsatte i Aarhus og Institut for Menneskerettigheder.

Kjeld Holm har skrevet omkring 20 bøger herunder et erindringsværk i tre bind.

Den belæste og begavede debattør med det tunge blik ofte med et smil lurende i øjenkrogen har holdt et hav af foredrag. Han er også fortsat ulønnet hjælpepræst ved Bering Valgmenighed ved Skanderborg.

Egen dokumentar

I 2015 fik han sågar sin egen dokumentarfilm om livet som et eftertænksomt enebarn i grænselandet i en mejeribestyrerfamilie, over den glade studentertid i Aarhus, til han kom til at bestride et af de fornemste kirkelige embeder i Danmark.

Undervejs blev han først uddannet mag.art. i idéhistorie fra Aarhus Universitet, men tog så en teologisk tillægseksamen. Siden blev han sognepræst ved Ellevang Kirke og biskop i 1994.

Han har i mere end 50 år været gift med Birthe Holm, som han har to døtre med.

Parret bor på Frederiksbjerg helt tæt på hans yndlingsklub AGF, hvor Holm er en fast gæst til hjemmekampene.

Powered by Labrador CMS