Anders Agger får fornem pris

DR-journalisten modtager Modersmål-Prisen 2021 for sin udtryksfulde stemme i sit arbejde med at portrættere mennesker i Danmark og den store verden

Anders Agger får overrakt prisen i RIngkøbing den 2. oktober.Foto: Henning Bagger/Scanpix 2018
Foto: Henning Bagger/Scanpix 2018

Udgivet Opdateret

Den kendte journalist Anders Agger kan snart tilføje endnu en sprogpris til sin samling. Det sker, når Modersmål-Selskabet tildeler Anders Agger Modersmål-Prisen 2021.

Det oplyser Modersmål-Selskabet i en pressemeddelelse.

Der er flere elementer i Anders Aggers stemme og sprog, som gør ham værdig til prisen, lyder begrundelsen blandt andet:

– Man ved, at man er i gode hænder, når man hører et indslag med Anders Agger. Hans stemme er på samme tid rolig, jysk, klar og udtryksfuld, skriver Modersmål-Selskabet i pressemeddelelsen.

Kendte dokumentarer

Anders Agger er kendt fra flere DR-programmer gennem årene.

Blandt andet stod han bag dokumentarprogrammerne “Kongehuset indefra” og dokumentarserien “Sømanden & juristen – historier fra et hospice”.

Og så er han især også kendt for sit samarbejde med tv-kokken Anne Hjernøe i programserierne “Anne og Anders”, hvor de tager Danmark og flere andre lande rundt.

Modersmål-Selskabet påpeger i sin motivering for Anders Agger, at han har en særlig ro og indlevelsesevne, der indgyder folk tryghed og får dem til at åbne sig og vise, hvem de er.

Han hyldes for at fortælle brede kredse de historier, som giver mennesker et nuanceret syn på hinanden, og som ellers var forblevet ufortalte.

Og den egenskab bringer Anders Agger i spil ude som hjemme, lyder det videre i begrundelsen.

– Hans talent er langtfra en selvfølge – hverken i fremmede kulturer, hvor man ikke kan vade ind i folk med træsko på, eller hjemme i Vestjylland, hvor folk ikke er kendt for at fortælle vidt og bredt om sig selv, skriver Modersmål-Selskabet.

Vundet for sprog før

Det er ikke første gang, at Anders Agger modtager en pris for sin tilgang til sproget.

For 20 år siden modtog han DRs egen sprogpris. Dengang lød begrundelsen, at han brugte det danske sprog “overlegent og stilsikkert”.

Nu i år modtager han således endnu en sprogpris, nemlig Modersmål-Prisen.

Senest var det digteren Cecilie Lind, der modtog den i 2020.

Tidligere har blandt andre forfatterne Johannes Møllehave og Benny Andersen modtaget Modersmål-Prisen. Det skete i henholdsvis 2005 og i 1985.

Prisoverrækkelsen for Anders Agger finder sted 2. oktober i Ringkøbing.

Powered by Labrador CMS