Amatørbager i tårer: Røg ud af bagedysten

Jasper Oliver Stengel Finsen nåede halvvejs i årets udgave af "Den store bagedyst". Den 22-årige studerende havde aldrig bagt en kage, før han tilmeldte sig kagekonkurrencen

Det var ikke lige Jasper Oliver Stengel Finsens dag i 'Den store bagedyst'. Han er nu ude af programmet.
Det var ikke lige Jasper Oliver Stengel Finsens dag i 'Den store bagedyst'. Han er nu ude af programmet.
Udgivet Opdateret

Danske smage og vartegn var på programmet i det femte afsnit af "Den store bagedyst", som susede over skærmen lørdag aften.

Men det rød-hvide-tema så sort ud for Jasper Oliver Stengel Finsen, der måtte forlade kagekonkurrencen som den fjerde deltager.

- Jeg tror godt, man kunne se på mig, at jeg havde det rimeligt stramt, siger Jasper Oliver Stengel Finsen og fortsætter:

- Der er mange, der siger, at de er lettede, når de kommer ud af bagedysten. Men jeg var ærlig talt bare ked af det, specielt fordi jeg skulle forlade teltet efter sådan en dårlig oplevelse.

Spændende smage

Jasper Oliver Stengel Finsen har overrasket dommerduoen, Markus Grigo og Katrine Foged Thomsen, med særprægede smage gennem sæsonen.

Men den brunede smør og den røgede chokoladesmørcreme, han havde puttet i kagen i den første udfordring i exitafsnittet, fik dommerne til at skære grimasser.

De brød sig decideret ikke om kagen.

For mange skønhedsfejl

Bedre blev det heller ikke i den hemmelige udfordring. Deltagerne skulle kreere en klassisk Othellolagkage. Men her havnede Jasper Oliver Stengel Finsen på sidstepladsen. Der var for mange skønhedsfejl, fløden var næsten skilt, og kagen manglede højde, lød bedømmelsen.

Programmet kulminerede med mesterværket, hvor deltagerne skulle skabe ikoniske vartegn i kage.

Jasper Oliver Stengel Finsen ville kreere Roskilde Festivals Orange Scene af farvede chokoladebuer oven på en mandel- og en mørdejsbund med hyldeblomst- og limemousse og et indlæg af vodkagelé.

I tårer

Men ambitionerne endte med kagemæssige tømmermænd, for tiden stak af og efterlod den 22-årige amatørbager i tårer.

- Jeg havde øvet mig rigtigt meget på at temperere chokolade og male det flot. Men når det så kom til stykket, var det fuldstændig ligegyldigt. For jeg havde ikke nået at øve selve kagen nok, siger Jasper Oliver Stengel Finsen.

Han stod tilbage med et næsten tiltet telt.

Dommerne kom over med kram og opmuntrende ord. Selv Markus Grigo fortalte, at han havde tårer i øjnene.

Intense optagelser

Optagelserne var så intense, at Jasper Oliver Stengel Finsen med spænding har set afsnittet, for han kan nærmest ikke huske, hvad der skete.

- Der gik faktisk ret lang tid, før jeg kom ovenpå. Det var et enormt højt gear at være i, så det var faktisk svært for kroppen at geare ned bagefter.

- Det tog en måned eller to, inden jeg virkelig kunne slappe af igen, siger han.

Imponerende bedrift

Der har været knald på køkkenet hjemme hos Jasper Oliver Stengel Finsen.

At han nåede hele vejen til program fem i kagekonkurrencen, er en imponerende bedrift i sig selv.

For han havde aldrig bagt noget, inden han tilmeldte sig "Den store bagedyst", afslører han nu.

- Jeg tænkte, det kunne være sjovt at være med, siger han og uddyber:

- Andre bruger deres sabbatår på at rejse. Jeg havde brug for en udfordring og for at lave noget helt andet. Og så møde nogle mennesker, jeg ellers aldrig ville have mødt, siger Jasper Oliver Stengel Finsen, der siden er begyndt at læse markeds- og kulturanalyse på Copenhagen Business School.

Autisme og ADHD

Jasper Oliver Stengel Finsen har åbent i programmet fortalt, at han har autisme og ADHD. Diagnoser, han først fik, efter at han havde tilmeldt sig "Den store bagedyst".

- Jeg kan bruge timer og timer på én specifik ting. Det brugte jeg også i bagedysten, siger han og fortsætter:

- Det kan godt være, at jeg ikke kan bage, når jeg melder mig til, men det kan jeg da lære på to måneder. Både med ADHD og autisme kan jeg kan sætte mig enormt dybt ind i ting.

Og det bragte ham hele vejen til program fem i årets udgave af kagekonkurrencen.

- I bund og grund ville jeg faktisk gerne have nået længere. Jeg tror også, det var derfor, jeg var så ærgerlig over at ryge ud. Men jeg har fået meget mere ud af bagedysten, end jeg havde forventet, lyder det fra Jasper Oliver Stengel Finsen.

- Jeg havde regnet med, at det bare var en konkurrence. Men jeg står tilbage med ni rigtigt gode venner, som er fantastiske mennesker.

Ugens mesterbager

Mens Jasper Oliver Stengel Finsen altså er ude af "Den store bagedyst", kan den 29-årige fynske distriktschef Michelle Olsen kalde sig for ugens mesterbager.

I næste uge kaster de resterende seks deltagere sig ud i karamel og kagetrends.

Det kan ses på DR1 lørdag aften klokken 20.

Powered by Labrador CMS