Åbner op om værste juleaften

Hjemme hos Esben Dalgaard har familien en helårsnisse. Stod det til skuespilleren, var det nemlig jul hele året

Udgivet Opdateret

Kunne julen vare lige til påske - og endda længere end det - satte Esben Dalgaard gerne tiden i stå.

Faktisk får et stykke julepynt lov til at blive hængende hele året hjemme hos ham, hans to døtre og hustruen Charlotte.

Der er ingen tvivl om, at den 46-årige skuespiller elsker december, så at han medvirker i hele to julekalendere i år, "Julehjertets hemmelighed" på DR1 og "Tinka og sjælens spejl" på TV 2, har været nogle formidable dage på jobbet.

Smører huset ind i pynt

Mens han med sine medvirken i årets julekalendere skaber minder hos andre, ser han her tilbage på sine egne:

Hvornår er det rigtig jul for dig?

- Så snart jeg får manuskriptet til en ny julekalender, starter julen, siger Esben Dalgaard og griner.

- Vi smører altid huset ind i julepynt i december. Men vi har også en helårsnisse, der får lov til at blive. Det er en lille hilsen til, at det gerne måtte være jul hele året.

Der ligger et eventyr bag

Har du et særligt bedste juleminde?

- Julekalenderen "Jul i Gammelby" er supereventyrlig for mig. Man har menneskeuniverset på den ene side, og lige bagved er nisserne. Det er også det, jeg synes, er så fascinerende ved "Tinka" - og ved Narnia-bøgerne, siger Esben Dalgaard og uddyber:

- Det er også en måde at anskue tilværelsen på: at der ligger et eventyr bag hver eneste dør, som vi ikke har åbnet endnu.

Ensom og alene

Har du en jul, der er mislykket?

- Jeg blev engang skilt. Der kom en jul, som var mørk og ensom. Til min families store fortrydelse valgte jeg at holde den alene, sikkert for - går jeg ud fra - at mærke ordentligt efter, dykke ned i den smerte, som der var, og for at finde ud af, hvem jeg var. Det var en trist jul, fortæller Esben Dalgaard.

Alligevel fortryder han ikke valget om at tilbringe juleaften alene det år.

- Jeg er jo et helt andet sted nu, og jeg tror, jeg fik noget positivt ud af at sidde og søge i mig selv. Men det er ikke noget, jeg ønsker mig igen. Jeg synes, at julen er et holdepunkt for fællesskab. Det er der, man sidder sammen hjemme i sofaen helt tæt og ser de her julekalendere.

- Vi sidder og klippe-klistrer, alle de timer vi har mulighed for det. Det er den fællesskabsfølelse, som julen er for mig. Den vil jeg aller-allerhelst have.

Holder på julepynten

Har du en særlig rolle derhjemme i julen?

- Jeg er gatekeeperen på, at der ikke er noget julepynt, der bliver smidt ud. Det vil sige, at der heller ikke er nogle skamklip, der ikke kommer op. Der kommer ikke sollys ind gennem vinduerne i december. Vi er klistret ind i dårligt og grimt pynt.

- Ungerne elsker det. Charlotte elsker det mindre. Men der vinder vi, siger Esben Dalgaard med et smil.

Har grimt julepynt

Gør I noget, der overrasker andre?

- Når folk kommer ind i vores hjem, bliver de overrasket over, at der er så meget pynt, og at det er så grimt. Mange kan godt lide symmetri, skønhed og æstetik. Også på juletræet. Vores æstetik og skønhed er, at det er så grimt som overhovedet muligt.

- Man har altid diskussionen mellem kvalitet og kvantitet. Her er kvantitet absolut i fokus.

Fik klam fisk

Har du nogensinde grædt over en gave?

- Min ven Daniel gav mig engang en gave. Jeg måtte ikke åbne æsken, før jeg havde sat en køkkenkniv igennem den. Det var en mental udfordring og grænseoverskridende, for jeg vidste ikke, hvad der var derinde. Om der var noget levende.

- Men jeg gjorde som instruktionen og stak kniven igennem. Og så var det en gammel fisk! Der løb noget ulækkert ud over det hele, og det lugtede og ødelagde hele julen, fordi det stank så frygteligt. Det var forfærdeligt. Han er stadigvæk min gode ven på trods.

Vil helst give

Hvad er den bedste gave, du har fået?

- Børnene, det er jo klassisk. En hel konkret udpakket bedste gave kan jeg ikke lige komme på. Jeg kan faktisk bedre lide at give gaver end at få, hvis jeg skal være ærlig. Så jeg har mere lyst til at sige noget overordnet med, at den bedste gave er julefreden: når vi mærker, der er en kærlig stemning, og at vi har en stor rummelighed over for hinanden.

- Den indfinder sig oftest, når folk har fået det, de gerne vil have at spise, og man sidder der og åbner gaver, og folk er glade og rolige. Så er der en tryg ramme om familien. Lige pludselig bliver det hele verden i det øjeblik. Det synes jeg, er den bedste gave.

Planeten står øverst

Hvad ønsker du dig i år?

- Jeg bliver i samme filosofiske hjørne: Jeg ønsker mig, at vi overvejer, at vi kun har en planet, og at det skulle stå øverst på dagsordenen, at vi passer ordentligt på den, siger Esben Dalgaard og uddyber:

- Hvis planeten ikke er der, kan det sådan set være ligegyldigt, om sygeplejerskerne, lægerne eller andre får mere i løn, for så har vi jo ikke noget sted at være. Det ønske håber jeg, kan ligge under grantræet hos rigtigt mange.

- Jeg ønsker mig, at vi overvejer, at vi kun har en planet, og at det skulle stå øverst på dagsordenen, at vi passer ordentligt på den, lyder det fra skuespilleren Esben Dalgaard om sit juleønske i år. (Arkivfoto).
- Jeg ønsker mig, at vi overvejer, at vi kun har en planet, og at det skulle stå øverst på dagsordenen, at vi passer ordentligt på den, lyder det fra skuespilleren Esben Dalgaard om sit juleønske i år. (Arkivfoto).

ESBEN DALGAARD ANDERSEN

Esben Dalgaard Andersen blev uddannet fra Danske Teater- og Balletakademi i 1999, Lee Strassberg Theatre Institute i New York i 2003 og fra Skuespillerskolen ved Odense Teater i 2008.

Siden har han medvirket i forestillinger Seest og Mumin ved Mungo Park i Kolding og han modtog for sin portrættering af politiker Mogens Glistrup i forestillingen Ned med Skatten op med Humøret på Rønne Teater i 2010 en Talent-Reumert.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS