75 år: Lavede revolution i Danmark

Gennem 37 år formåede Jean Louis Lieffroy at gøre Falsled Kro til stedet for højgastronomi. I dag, mandag, fylder køkkenchefen 75 år.

Michelin-kokken, Falsled Kros mangeårige køkkenchef, Jean-Louis Lieffroy, fylder 75 år i dag, mandag. Arkivfoto: Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Det var egentligt ikke planen, at den dansk-franske kok Jean Louis Lieffroy skulle lære danskerne om den højere gastronomi, da han blev ansat på Falsled Kro på Fyn i 1971 af Sven og Lene Grønlykke.

Det er dog netop det, som de fleste i dag forbinder ham med.

Artiklen fortsætter under videoen

Jean Louis Lieffroy overtog styringen af Falsled i 1976 efter den tidligere køkkenchef, Michel Michaud, som familien Grønlykke sendte til den nye satsning, Restaurant Kong Hans i København.

Dengang var kvaliteten af de råvarer, som de danske køkkener havde adgang til, langtfra som i dag.

Ansøgning om duer

I dag er det de færreste kokke, der kan forestille sig at skulle søge om tilladelse til at importere specialiteter fra udlandet.

Om end var det sådan, det foregik på Falsled.

– Hvis vi skulle have duer, skulle vi lave en speciel ansøgning om duer, og hvis jeg skulle have andre fjerkræ, var det det samme. Det var virkelig besværligt, siger Lieffroy.

Når råvarerne endelig var ankommet til Danmark, skulle de i karantæne. I nogle tilfælde en hel uge, hvilket betød, at en stor del var lige til at kassere, når de endelig nåede frem til Falsled.

Begyndte forfining

Trods det formåede den franske kok at videreudvikle kroen, og i 1980’erne begyndte Falsled at forfine madlavningen.

En del af hjælpen fik han fra sønnen, Patrick Lieffroy, som kom til kroen i 90’erne efter at have arbejdet på trestjernede restauranter i Frankrig.

I 2009 sagde Jean Louis Lieffroy farvel til kroen. To år forinden havde han varslet sin afgang til Grønlykke-familien.

– Jeg havde været der i 37 år, så jeg havde ikke så meget lyst til det mere, og jeg havde bidraget med en hel masse ting, siger han.

Ikke lagt det bag sig

Afskeden med Falsled har dog ikke betydet, at Lieffroy har lagt gastronomien bag sig.

Senere blev han en del af sønnens restaurant, Restaurant Lieffroy i Nyborg, hvor Patrick Lieffroy i dag er bestyrer, mens senior Lieffroy står bag køkkengryderne.

Faktisk var det planen, at Jean Louis Lieffory skulle have fejret de 75 år på Falsled Kro med familien, men på grund af corona er det usikkert, om det kommer til at ske.

Jean-Louis Lieffroy

Jean-Louis Lieffroy, født i 1945, er en fransk-dansk kok og restauratør.

Han er uddannet i Frankrig 1963 og har videreuddannet sig og været ansat i Frankrig, Schweiz, Norge og Danmark.

Han har fra 1971 været kok, fra 1976 køkkenchef, senere direktør for og medejer af Falsled Kro på Fyn.

Kroen har vundet internationalt ry for den gastronomiske totaloplevelse, den byder på.

I 2009 sagde Jean Louis Lieffroy farvel til kroen.

Kilde: Den Store Danske/lex.dk.

null
Powered by Labrador CMS