Ville ikke sættes i bås

Susse Wold holder foredrag om at leve. Mennesker, der er bange for at prøve det ukendte, risikerer at stå stille

Udgivet Opdateret

Engang gik Susse Wold ind i en butik og købte ordet "bevægelse".

Det stod skrevet på et silkebånd, som hun lagde på sit skrivebord som en påmindelse om, at hun en dag ville skrive en bog med netop den titel.

Bogen udkom og var en opfølger på hendes første, "Fremkaldelse". Snart udkommer en tredje med titlen "Balance".

Susse Wold, som fylder 85 år den 17. november, bruger bøgerne, når hun holder foredrag om sin karriere som skuespiller.

Sagde nej til visse roller

Af mange huskes hun som fru Jungersen i filmatiseringen af Klaus Rifbjergs "Den kroniske uskyld" og måske af endnu flere som Gitte Graa med det lange cigaretrør i tv-serien "Matador".

I årene efter indløb tilbud om andre overklasseroller, men hun takkede nej, for hun vil hellere skildre det indre: Hvad kommer karakteren af? Hvad tænker hun på? Og hvor er hun på vej hen?

Susse Wold får ofte komplimenter for sit udseende. Men hun vil helst spille roller, hvor det er det indre, der er i fokus. (Arkivfoto).

- Ikke hvordan hun ser ud. Det interesserer mig simpelthen ikke, har hun sagt.

Venner rystede på hovedet

Derfor var rollen som børnehaveleder Grethe i Thomas Vinterbergs "Jagten" så tiltalende. 

Venner og bekendte rystede på hovedet, for de mente ikke, at rollen passede til hende.

Så da hun gik til casting, var det i praktiske sko, løst tøj og uden makeup.

For rollen fik Susse Wold både en Robert- og en Bodilpris.

Bærende rolle

Og da Vinterberg nogle år senere skulle udpege skuespillere til filmen "Druk", blev det med Susse Wold i en bærende birolle som gymnasierektor.

Rollerne er for hende eksempler på at huske det lille ord "bevægelse". Den, der går nye veje, lærer noget væsentligt om sig selv.

- Hvis du ikke tør bevæge dig ud på kanten og overskride nogle af dine angstgrænser, så skrumper livet i stedet for at udvide sig.

- Kan ikke holde det ud

- Jeg kan ikke holde ud at høre jævnaldrende sige "ja, vi gamle kan jo ikke så meget" eller "nu er du blevet 80 år, så skal du også til at tage det roligt".

Susse Wold er gift med skuespiller Bent Mejding, som hun har spillet sammen med på teater, film og tv.

Ikke færre end 700 gange har de stået over for hinanden i Noel Cowards lystspil "Privatliv", og da han sluttede karrieren, skete det med opførelsen af "Kærestebreve" på Det Ny Teater. Selvfølgelig med Susse Wold.

Gift på Hawaii

De blev gift på Hawaii i 1983 og er siden vendt tilbage til øen mange gange.

Om de skal af sted i det nye år, må tiden vise. Bent Mejding pådrog sig for nylig en alvorlig infektion i forbindelse med en knæoperation.

Thomas Vinterberg høster priser for "Druk"

Søndag aften modtog Thomas Vinterberg-filmen “Druk” prisen for Bedste Ikke-engelsksprogede Film ved prisuddelingen fra British Academy of Film and Television Arts (Bafta).

Og det er ikke første gang, at “Druk” har fået udenlandsk ros.

– Jeg er begyndt at forstå, at mennesker rundt om i verden holder meget af vores danske film “Druk”, siger Thomas Vinterberg.

Her kan du læse, hvilke priser Thomas Vinterbergs “Druk” har modtaget:

* Bafta.

Filmen vandt for Bedste Ikke-engelsksprogede Film 11. april 2021. Den var desuden nomineret i tre andre kategorier: Bedste Instruktør, Bedste Hovedrolle og Bedste Originale Manuskript.

* BFI London Film Festival.

“Druk” modtog 18. oktober 2020 prisen for Bedste Film ved BFI London Film Festival, som er en af Storbritanniens største filmfestivaler.

* European Film Awards.

12. december 2020 modtog filmen priserne for Bedste Film, Bedste Instruktør, Bedste Manuskriptforfatter og Bedste Skuespiller ved European Film Festival.

* Robert Prisen.

“Druk” modtog priserne for Årets Danske Spillefilm, Årets Instruktør, Årets Originalmanuskript og Årets Mandlige Hovedrolle ved Robert Prisen den 6. februar 2021.

* Academy Awards.

Thomas Vinterberg er desuden nomineret i kategorierne Bedste Instruktør og Bedste Internationale Spillefilm ved Academy Awards, der også er kendt som Oscar-uddelingen.

Kilder: Kino.dk, deadline.com og London Film Festival.

null

Han måtte opereres igen og var indlagt i seks uger.

Nu er han i gang med genoptræning, men der er ingen planer for det nye år.

Ærgrer os ikke over fortiden

- Vi koncentrerer os om at være til stede i vores "nu". Det betyder, at vi ikke ærgrer os over fortiden og ikke bekymrer os om fremtiden, skriver Susse Wold i en mail til Ritzau.

Men det er sikkert, at hun som præsident for Aids Fondet er med 1. december til julekoncert i Trinitatis kirke i København.

Susse Wold er mor til forfatteren Christian Mørk.

Powered by Labrador CMS