Troede det var slut

Han har netop sendt sit eget tv-program på pension. Det betyder dog langtfra, at komiker Jan Gintberg selv er på samme vej

Udgivet

- Kammerater! Ærede Tæskeholdslyttere og borgere i Danmark! Så er den gal igen!

Sådan lød det i kultradioprogrammet "Tæskeholdet", når komiker Jan Gintberg indledte sit faste indslag "Tale til nationen".

Radioprogrammet havde en kort levetid, fra oktober 1996 til maj 1997, men populariteten var så stor, at Jan Gintberg fik mejslet sin eksistens ind i danskernes bevidsthed.

Siden har han både turneret land og rige rundt med klassiske standupshows og sneget sig ind i danskernes stuer med tv-programmet "Gintberg på kanten".

Uddannet landmand

Den 3. december fylder den folkekære komiker 60 år.

Jan Gintberg er vokset op i Lynge på Sjælland i det, han selv tidligere har kaldt for "en bondekultur". Måske derfor blev han uddannet landmand og sidenhen bachelor i jordbrugsvidenskab.

Jan Gintberg kom ind i de danske stuer i tv-programmet "Gintberg på kanten". Ny fylder den folkekære komiker 60 år den 3. december. (Arkivfoto).

Det var dog langtfra i den danske muld, at han fandt sit kald. I stedet var det i spotlightets skinnende lys.

- Hvis jeg ikke stod foran et publikum, ville jeg blive rædselsfuld, fortalte han til Alt for Damerne tilbage i 2018.

Succesfuld

Karrieren har været succesfuld og folkelig. Senest i de 12 år, hvor han har underholdt danskerne i programmet "Gintberg på kanten".

Niende sæson af programmet fik premiere i efteråret 2023. Kort efter kunne Jan Gintberg fortælle, at det ville blive sidste sæson.

Vigtigt at udfordre sig selv

- Det er vigtigt at prøve at udfordre sig selv på nye måder. Man er nødt til også at tvinge sig selv til at prøve nogle nye ting. Og jeg trænger til at prøve noget nyt, forklarede han DR, som også er den tv-kanal, der har vist programmet.

FØDSELSDAG

En fødselsdag er den dag i året, hvor en person er født, hvilket ikke må forveksles med en persons fødselsdato, der er den dato personen fødtes (angivet ved dag, måned og år).

Før 1814 var det ikke dagen for fødslen, der blev opført i kirkebøgerne – det var kun dåbsdagen.

I mange kulturer er der tradition for at festligholde fødselsdagen hvert år med særlig fokus på 'runde' fødselsdage.

Der er tale om rund fødselsdag, når alderen er delelig med tallet ti. Runde fødselsdage fejres ofte med en større fest.

Ved 100-års fødselsdage er der tradition for et festtelegram fra HM Dronningen. 

'Halvrunde' fødselsdage er øvrige tal delelige med 5.

Kilde: Wikipedia

Der er fart på, når man er den del af rampelyset. For Jan Gintberg har det derfor også været utroligt vigtigt at holde sig tæt sammen med sin familie, som han til Alt for Damerne har kaldt "sit anker".

Troede, han blev nødt til at stoppe

Familien, der bor i Søborg, består ud over Jan Gintberg af hans kone, Nina Sepstrup, der arbejder som jordemoder, sønnen August og døtrene Alvilde og Eline.

Eline er den ældste datter. Hun har Downs syndrom, og først troede Gintberg, at det ville betyde, at han måtte lægge karrieren på hylden.

Men sådan blev det langtfra:

- Med Eline fik jeg også et fagligt værktøj foræret. Jeg kunne nu lave komik om smerte og personlig krise, har han tidligere sagt til Alt for Damerne.

Powered by Labrador CMS