Taget på sengen af Hübbe

Hun blev udnævnt til kongelig solodanser foran publikum på Det Kongelige Teater uden at vide noget på forhånd

Ida Praetorius på scenen i Hamburg i 2021 som Tornerose i forestillingen af samme navn.
Ida Praetorius på scenen i Hamburg i 2021 som Tornerose i forestillingen af samme navn.
Udgivet

Hun var kun 22 år, da hun en aften efter en balletforestilling på Det Kongelige Teater, hvor hun havde optrådt som Julie i balletten "Romeo & Julie", blev kaldt frem på scenen.

Balletmester Nikolaj Hübbe kaldte hende frem foran aftenens publikum, og lige der blev den intetanende ballerina udnævnt til kongelig solodanser - den højeste stilling i ballettens verden.

Søndag den 3. september fylder solodanser ved Det Kongelige Teater Ida Praetorius 30 år, og allerede som ung havde hun danset flere store roller og høstet priser for sit talent.

Kom bag på hende

Udnævnelsen kom dog bag på hende, har hun siden fortalt.

– Jeg har altid drømt om at blive solodanser, og jeg har allerede haft fornøjelsen af at danse en masse store roller, men jeg havde ingen idé om, at det skulle ske den aften, har hun fortalt i et interview med Eurowoman.

Hun har danset ballet, siden hun var tre år, og er uddannet ved Det Kongelige Teaters Balletskole, hvor hun begyndte som barn med ballerinadrømme.

Aldrig set det som arbejde

I alle årene har hun elsket teatret - dansen, musikken, kostumerne og livet bag scenen, har hun fortalt i flere interview. Selv om det også indebærer benhård træning og meget lange dage, har hun aldrig set det som et arbejde.

- Det føles som mit andet hjem. Og nogle gange bruger jeg flere timer her, end jeg gør derhjemme i min lejlighed. Jeg siger meget sjældent: "Nu skal jeg på arbejde". Jeg siger: "Jeg skal ind til teatret", og det var jo også det, jeg blev betaget af som barn, har hun fortalt til magasinet Elle.

Ind med modermælken

Ida Praetorius har medvirket i forestillinger mange steder i verden, blandt andet i New York og de seneste år i Hamburg, hvor hun har været tilknyttet som solodanser siden 2021.

På hendes repertoire er blandt andet Odette/Odile i "Svanesøen", Marguerite Gautier i "Kameliadamen" og Sylfiden i balletten af samme navn. For blot at nævne få.

FØDSELSDAG

En fødselsdag er den dag i året, hvor en person er født, hvilket ikke må forveksles med en persons fødselsdato, der er den dato personen fødtes (angivet ved dag, måned og år).

Før 1814 var det ikke dagen for fødslen, der blev opført i kirkebøgerne – det var kun dåbsdagen.

I mange kulturer er der tradition for at festligholde fødselsdagen hvert år med særlig fokus på 'runde' fødselsdage.

Der er tale om rund fødselsdag, når alderen er delelig med tallet ti. Runde fødselsdage fejres ofte med en større fest.

Ved 100-års fødselsdage er der tradition for et festtelegram fra HM Dronningen. 

'Halvrunde' fødselsdage er øvrige tal delelige med 5.

Kilde: Wikipedia

Ida Praetorius har det ikke fra fremmede. Hun er datter af den tidligere balletdanser Carolina Praetorius, og Ida Praetorius har to brødre, der også er i ballettens verden.

Powered by Labrador CMS