Ikonisk tale blev hans gennembrud

Ulrich Thomsen blev kendt som Christian i "Festen". Til næste år spiller han Grundtvig i en ny tv-serie

Udgivet Opdateret

Vælger du den grønne eller gule tale?

Det spørgsmål har mange fået og straks vidst, at det var "Festen", der blev refereret til.

Thomas Vinterbergs dogmefilm fra 1998, der er en af de mest sete danske film, blev gennembruddet for skuespiller Ulrich Thomsen, der fylder 60 år 6. december.

Afslører familiehemmelighed

Det er ham, der som Christian trækker den grønne tale frem til sin fars fødselsdagsfest og afslører familiehemmeligheden - fødselarens misbrug af datteren Linda.

Filmen fik champagnepropperne til at springe herhjemme med en Bodil og en Robert til Ulrich Thomsen, men også internationalt gav den genlyd. Blandt andet ved Cannes Festivalen, hvor den fik Juryens Specialpris.

CANNES

Cannes er en fransk by beliggende i den sydlige del af landet, ved den franske Riviera. Byen har ca. 70.000 indbyggere, men huser langt flere om sommeren, da mange hundredtusinde mennesker gerne holder ferie dér.

Cannes er især kendt for sin årlige filmfestival, der hvert år i maj tiltrækker store stjerner inden for filmens verden. Danske film har flere gange fejret store triumfer på festivalen, hvor hovedprisen hedder Palme d'Or – Den Gyldne Palme.

Den danske kong Christian 10. var æresborger i Cannes, og hans statue kan stadig ses på et lille torv tæt på vandet.

Kilde: Wikipedia

Siden fulgte roller i "Blinkende lygter", "Arven", "Brødre", "Adams Æbler", "Hævnen" og "Dræberne fra Nibe" - for at nævne nogle af de mest kendte.

Til foråret kan seere på DR opleve Ulrich Thomsen som Grundtvig i en ny dramadokumentar. (Arkivfoto).

Bud fra udlandet

Udlandet har også haft bud efter den danske skuespiller med en mindre rolle i James Bond-filmen "The World Is Not Enough" fra 1999, ligesom han har medvirket i thrilleren "The Weight of Water" og HBO's serie "Banshee".

I 2021 slog Ulrich Thomsen for alvor ind på krimivejen som politimanden Carl Mørck i filmatiseringerne af Jussi Alder Olsens bøger om Afdeling Q.

"Marco Effekten" fik lunkne anmeldelser, men til næste år gør Ulrich Thomsen det igen. "Den Grænseløse" er den sjette i rækken, hvoraf de fire første har haft Nikolaj Lie Kaas i rollen som Carl Mørck.

Flotte anmeldelser

Flotte anmeldelser fik til gengæld "Vores mand i Amerika", hvor Ulrich Thomsen spiller den danske diplomat Henrik Kauffmann, der nægter at føje tyskernes krav under besættelsen og i stedet sætter gang i en plan for at besejre Hitler og give danskerne friheden tilbage.

Til maj er det tv-seernes tur, når Ulrich Thomsen skal portrættere Grundtvig i en ny dramadokumentar på DR.

I tre afsnit skildres præsten og filosoffens tanker og idéer og den betydning, de har haft for det moderne Danmark.

Pizzabud i Hollywood

Ulrich Thomsen, som er opvokset i Næsby ved Odense, rejste som ung til Hollywood i Los Angeles, hvor han kørte ud med pizzaer for en restaurant.

I den flokkedes skuespillere som Clint Eastwood, Gene Hackman og Faye Dunaway. Han talte ikke med dem, har han sagt i et interview i Politiken, men måske var de alligevel en inspiration.

I hvert fald søgte han, da han kom tilbage til Danmark, ind på Statens Teaterskole, hvor han blev færdiguddannet i 1993.

Datter i fars fodspor

Sideløbende med skuespillet er Ulrich Thomsen optaget af at male med oliefarver. Yndlingsfarven er blå, og blandt de portrætterede er kollegaen Mads Mikkelsen, som fik sit eget maleri, da han for nogle år siden fyldte 50 år.

Ulrich Thomsen er gift med svenske Cathrine Ekehed. De er forældre til Alvin og Alma.

Datteren er ligesom sin far skuespiller. Hun har haft en mindre rolle i filmen "Druk", og sammen med Ulrich Thomsen var hun på rollelisten i Viaplays krimiserie "Forhøret".

Familien bor i Gentofte nord for København.

Powered by Labrador CMS