I dag bliver Frederik og Mary for alvor sat på prøve

Sverige modtager kongeparret på statsbesøg. For kong Frederik bliver det et gensyn med Andreas Mogensen

Udgivet Opdateret

Danmark, Sverige og Norge deler historiske, kulturelle og handelsmæssige bånd.

Og så er de tre landes kongehuse tæt forbundne: Dronninger, konger, prinser og prinsesser er beslægtede og mødes ofte - både officielt og privat.

De to lande er dermed selvskrevne til at modtage kong Frederik og dronning Mary på deres første statsbesøg som kongepar.

Mandag og tirsdag er de gæster hos kong Carl Gustaf og dronning Silvia i Stockholm.

Og ugen efter er det kong Harald og dronning Sonja i Oslo, der modtager det nye kongepar.

En tradition

Også dronning Margrethe og prins Henrik tog turen til Sverige, kort efter at de var blevet regentpar i 1972.

Det samme gjorde kong Frederiks morfar og mormor, kong Frederik IX og dronning Ingrid, som nyslået kongepar efter tronskiftet i 1947.

For de tidligere regenter og ægtefæller lå det i endnu højere grad lige for at rejse til nabolandene. Det siger historiker Line Bjerre Kristensen.

Sveriges kong Carl Gustaf og dronning Silvia er de første til at få besøg af det danske kongepar.

Dronning Ingrid var således svensk prinsesse, da hun traf den daværende kronprins Frederik.

- For Frederik og Ingrid var det oplagt, fordi hun var svensk, og for dronning Margrethe og prins Henrik, fordi hendes mor var svensk.

Har valgt det historiske

Et alternativ for kong Frederik og kronprinsesse Mary kunne have været Australien, hvor Mary er født.

- I stedet har kongeparret valgt det historiske og det nære fællesskab mellem de nordiske kongehuse.

- Man kan sige, at de på den måde laver en cirkulær historiefortælling, siger Line Bjerre Kristensen.

Hun er ekspert i den glücksborgske kongeslægt, som foruden det danske kongehus trækker tråde til kongehusene i Sverige og Norge.

Også rumforskning

Ud over historie, kultur og handel er der under todagesbesøget i Sverige fokus på teknologi, blandt andet rumforskning.

Et af højdepunkterne på førstedagen er et besøg på Kungliga Tekniska Högskolan.

Det er Sveriges største tekniske universitet.

Her skal de to kongepar overvære en paneldebat med deltagelse af den danske astronaut, Andreas Mogensen, og de to svenske astronauter, Christer Fuglesang og Marcus Wandt.

Længere samtale

Sidst kong Frederik talte med Andreas Mogensen var kort før jul, hvor han ringede til rumstationen for at ønske astronauten glædelig jul og godt nytår.

Selv om forbindelsen var ustabil, blev det til en længere samtale. Det skrev kongehuset på det sociale medie Instagram.

Med på statsbesøget er fire ministre. Det er forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), erhvervsminister Morten Bødskov (S) og skatteminister Jeppe Bruus (S).

Både under besøget i Stockholm og Oslo opholder kongeparret sig om bord på kongeskibet "Dannebrog".

PROGRAM FOR STATSBESØGET

Kongeparrets første officielle statsbesøg begynder mandag. Se programmet for parrets to dage lange besøg her.Billedtekst rettet, så der retteligt står "kronprinsessepar".

Kong Frederik og dronning Mary drager mandag til Sverige på deres første officielle statsbesøg i deres nye roller som kongepar.

Det to dage lange program er tætpakket med begivenheder, hvor kongeparret deltager sammen i nogle og går hver til sit i andre.

Her kan du se hele programmet:

* Mandag:

Statsbesøget begynder officielt, når kongen og dronningen kommer sejlende på skibet "Vasaorden" sammen med den svenske tronarving, kronprinsesse Victoria, og prins Daniel til det kongelige slot i Stockholm.

Her vil parret blive taget imod af den svenske pendant, kong Carl Gustaf og dronning Silvia, der byder på middag på slottet.

Programmet fortsætter med besøg hos Sveriges parlament, Riksdagen, hvor blandt andre den svenske statsminister, Ulf Kristersson, vil byde dem velkommen.

Under et besøg på Kungliga Tekniska Högskolan skal de to kongepar overvære en paneldebat med den danske astronaut Andreas Mogensen og de to svenske astronauter Christer Fuglesang og Marcus Wandt.

Dagen slutter af med en gallamiddag på det kongelige slot med Sveriges kongepar som værter.

* Tirsdag:

Anden dag i programmet begynder med, at kongeparret deler sig op. Kong Frederik besøger sammen med den svenske konge Stockholms amfibieregemente, der udgør en del af den svenske flåde.

Her vil forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) også deltage sammen med Sveriges udenrigsminister Tobias Billström.

Dronning Mary slår sig sammen med den svenske dronning og besøger museet Prins Eugens Waldemarsudde. Her vil blandt andet være en rundvisning af museets Marie Krøyer-udstilling.

Efter en frokost fortsætter kongeparret sammen med det svenske kongepar til Forskaren, som er Stockholms nye life science center. De to konger vil sammen officielt indvie det nye center.

Programmet fortsætter ved Nordiska Muséet, hvor besøget slutter med, at kongeparret planter et æbletræ til sang fra DR Pigekoret.

Derefter drager kongeparret hen til Kongeskibet Dannebrog til et returarrangement, og til slut er der officiel afsked fra det svenske til det danske kongepar på det kongelige slot.

Kilder: Kongehuset.

Powered by Labrador CMS