Helt oppe i verdenstoppen

I sine velmagtsdage på landsholdet og i Manchester United var Peter Schmeichel en af verdens bedste målmænd

Udgivet

- Ah, Michael Laudrup og Peter Schmeichel.

Sådan et svar møder man ofte, når man som dansker i udlandet fortæller om sin nationalitet.

Mens Laudrup var fodboldekvilibristen med de elegante oplæg og finurlige detaljer, var Schmeichel med sin frygtindgydende statur og sine sikre hænder en af verdens bedste i buret.

Den 18. november fylder målmandsikonet 60 år, og selv om den aktive karriere har været forbi i to årtier, står hans evner stadig klart i hukommelsen hos mange.

Begyndte i Gladsaxe

Fodboldtilværelsen startede inden for landets grænser for den dengang unge mand i Gladsaxe-Hero, Hvidovre og Brøndby, før mægtige Manchester United og manager Alex Ferguson i 1991 slog kløerne i ham.

Klubkarrieren toppede i symbiose med United-holdet, som gennem 90'erne vandt fem engelske mesterskaber og triumferede på mindeværdig vis i Champions League ved at slå Bayern München på to sene mål i finalen.

I oktober overtog Simon Kjær landskampsrekorden fra Peter Schmeichel, som 18. november fylder 60 år. (Arkivfoto).

Ikke engang den ene sæson hos lokalrivalerne fra Manchester City i karrierens efterår kunne rykke ved danskerens plads i United-historien, som kommer tydeligt til udtryk ved en gåtur på Old Trafford.

EM 1992

For danskere står EM-eventyret i 1992 dog nok som højdepunktet.

Verdensklasseredningen på Jürgen Klinsmanns forsøg i finalesejren over Tyskland og det generelt høje niveau var en af nøglerne til den danske triumf.

Schmeichels år i Premier League

Peter Schmeichel kom til Premier League i 1991, da han skiftede Brøndby ud med Manchester United.

Siden nåede han også at spille Premier League for Aston Villa og Uniteds ærkerival, Manchester City.

I alt spillede han 310 kampe i den bedste engelske række. I 128 af kampene holdt han målet rent.

null

Fra debuten i 1987 og frem blev det i alt til 129 landskampe for Schmeichel. En rekord, som holdt indtil oktober i år, hvor Simon Kjær overhalede keeperen.

Turnerer med band

Eksmålmandens polske far var musiker, og Schmeichel har selv taget musikken til sig. Sidste år turnerede han rundt i Danmark med bandet The Ones som sanger, guitarist og pianist.

Det er dog stadig fodbolden, han ernærer sig ved. Adskillige medier har tilknyttet Schmeichel som fodboldekspert, og danskeren havnede både ved VM i 2018 og 2022 i modvind, da han arbejdede for tv-stationer i Rusland og Qatar.

Over for svenske TV4 afviste han i 2021 at gå ind i debatten om den kontroversielle værtsnation i Mellemøsten.

Skilt fra Bente

- Vi har arrangeret fodboldturneringer over hele verden. Det skal handle om fodbold.

- Der findes mange, mange forskellige niveauer i den her debat, som aldrig bliver drøftet, men når det gælder fodbold, så bliver det altid taget op. Det synes jeg, at vi burde afholde os fra, sagde han.

I mere end 30 år var Peter Schmeichel gift med Bente Schmeichel. Sammen fik de Cecilie og Kasper Schmeichel, og sidstnævnte har siden føjet et nyt kapitel til dansk fodboldhistorie.

Peter Schmeichel er i dag gift med Laura von Lindholm og bor i Nordsjælland.

Powered by Labrador CMS