Fredriks skyld: Interessen er eksploderet

Dobbelt så mange besøgende, som normalt

Besøgende på Christiansborg Slot har særligt været interesserede i at se Tronsalen, hvor tronstolene står. Herfra kan man træde ud på balkonen, hvor kong Frederik blev udråbt til konge. (Arkivfoto).
Udgivet

Besøgstal på Christiansborg Slot

  • Antallet af besøgende på Christiansborg Slot i vinterferien steg til 45.000, hvilket er næsten en fordobling fra året før med 28.000 gæster.
  • Slotschef Mads Damsbo tilskriver interessen for slottet til tronskiftet, som har aktiveret historisk nysgerrighed og følelsen af at være tæt på danmarkshistorien.
  • Efter tronskiftet er antallet af danske besøgende steget markant, med særlig interesse for Tronsalen og de historiske tronstole udsmykket med løver og griffer.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Omkring dobbelt så mange gæster besøgte Christiansborg Slot i vinterferien i år sammenlignet med sidste år.

Det oplyser Nationalmuseet, som slottet hører under.

I alt nåede antallet af besøgende i uge syv op på 45.000.

Året før besøgte 28.000 personer slottet i samme uge.

Spørger man Mads Damsbo, slotschef på Christiansborg Slot, er årsagen, at tronskiftet har fået endnu flere til at interessere sig for slottet og dets historie.

- Tronskiftet har på næsten magisk vis aktiveret fortidige begivenheder som tidligere tronskifter, men også en fornemmelse af, at det er her, danmarkshistorien udfolder sig, siger han.

Især danske

Normalt kommer der mange udenlandske besøgende til Christiansborg Slot, men siden tronskiftet er især antallet af danske gæster steget, fortæller slotschefen.

De besøgende har særligt været interesserede i at se selve Tronsalen, hvor tronstolene står. Herfra kan man træde ud på balkonen, hvor kong Frederik blev udråbt til konge.

Tronstolene bruges ikke længere, men står i salen som et historisk minde fra enevælden fra 1660 til 1848.

Stolene var tæt på at gå til, da slottet brændte i 1884, men blev reddet.

Kongens trone er udsmykket med to forgyldte løver, mens dronningens trone er udsmykket med to forgyldte griffer. En grif er et fabeldyr med krop som en løve og hoved, hals og vinger som en ørn.

Et stykke tid

Mads Damsbo forventer, at aktiviteten omkring det nye kongepar vil være med til at holde interessen for slottet oppe et stykke tid frem over.

- Christiansborg Slot er jo kongehusets repræsentative slot, hvor de store begivenheder som statsbesøg, audienser og andre ting sker. På den måde er det også det levende kongehus, der skaber interessen for Christiansborg Slot, siger Mads Damsbo.

Christiansborg Slot er Nationalmuseets største besøgssted. Sidste år var 650.000 besøgende forbi slottet.

Powered by Labrador CMS