Dansk stjerne-skuespiller er død

Den tidligere kongelige skuespiller Jørgen Reenberg er afgået ved døden, oplyser hans familie til Politiken

Udgivet Opdateret

Tidligere kongelig skuespiller Jørgen Reenberg er død oplyser hans familie til Politiken.

Reenberg gik bort 9. november, dagen efter hans 96-års fødselsdag.

Reenberg, der regnes blandt de største skuespillere herhjemme i den sidste halvdel af det 20. århundredes, sluttede karrieren ved udgangen af 00'erne efter 60 år som kongelig skuespiller.

Forfatter Me Lund udgav i 2012 en biografi om Reenberg. I den forbindelse sagde hun:

- Han investerer sig selv i hvert eneste ord og sætning. Selv om han står med en tekst, der ikke er guld, så gør han det til guld, fordi han aldrig tager en replik for pålydende, men lader sin fantasi gå på opdagelse og stoler på den.

Risiko for protester

At skulle fremhæve enkelte af Jørgen Reenbergs præstationer frem for andre fra en så lang karriere, vil unægteligt ske med en risiko for protester over det udeladte.

Næppe kommer man dog uden om Reenbergs fortolkning af "Admiralens Vise" i rollen som overadmiral Joseph Porter i opsætningen af Gilbert og Sullivans operette "Pinafore" på Det Kongelige Teater i 1955.

Foruden sin rolle som admiralen, har han leveret dybfølte tolkninger af store roller som blandt andet Horace i Moliéres "Fruentimmerskolen", Albert Ebbesen i Heibergs "Elverhøj" og som Meyer og Gamle Levin i Nathansens "Indenfor Murene".

Debutterede som 19-årig

Jørgen Reenberg var blot 19 år gammel, da han i 1947 debuterede i skuespillet "Nattefrost" på Det Kongelige Teater, som siden skulle blive centrum for hans arbejdsliv.

I 2008 - godt 60 år efter spillede han sin sidste rolle på teatret. Det var rollen som inkassatoren Linqvist i August Strindbergs "Påske". En rolle, som Reenberg selv valgte, skulle være hans sidste.

Jørgen Reenberg hørte til generationen af skuespillere efter den måske største stjerne af dem alle, Poul Reumert. Men Reenberg anses af mange for at være om ikke på niveau med Reumert så i hvert fald tæt på.

Gift flere gange

Og det være sig blandt generationer af skuespillere, som tæller navne som Bodil Kjer, Ebbe Rode og Ghita Nørby.

Sidstnævnte var Reenberg gift med fra 1970 til 1978. De to spillede i øvrigt over for hinanden ved flere lejligheder, blandt andet som hr og fru Levin i Henri Nathansens berømte skuespil "Indenfor murene".

Før ægteskabet med Ghita Nørby var Jørgen Reenberg gift med Marianne Reenberg, født Zobel. Med hende fik han sønnen Holger, som i dag er direktør for kunstmuseet Heart i Herning.

Musikken var vigtig

For et års tid siden fortalte Holger Reenberg til Ritzau om sin far forud for hans 95-års fødselsdag:

- Musikken betyder og har altid betydet enormt meget i hans liv, og hvis man besøger ham, er besøget som regel akkompagneret af temmelig høj musik og indhyllet i piberøg.

Jørgen Reenberg dannede i en lang årrække frem til sin død par med skuespillerinde Marianne Høgsbro. Han har modtaget en lang række teaterpriser, herunder Lauritzen-Prisen, Reumert-Prisen og Teaterpokalen.

I 1963 gjorde kong Frederik IX Jørgen Reenberg til ridder af Dannebrog, og i 1997 fulgte dronningen op med udnævnelsen til kommandør.Skuespiller Jørgen Reenberg i sit hjem Virum, den 11. maj 2008. Reenberg er afgået ved døden i en alder af 96 år. Hans karriere som kongelig skuespiller strakte sig over 60 år.
Skuespiller Jørgen Reenberg i sit hjem Virum, den 11. maj 2008. Reenberg er afgået ved døden i en alder af 96 år. Hans karriere som kongelig skuespiller strakte sig over 60 år.
Powered by Labrador CMS