Kæmpede sig igennem grum Trier-film

Amerikanske Matt Dillon gør sig godt i både dramaer og komedier. Den 18. februar fylder skuespilleren, der har arbejdet sammen med danske Lars von Trier, 60.

Udgivet Opdateret

Matt Dillon

Amerikansk skuespiller, født 18. februar 1964, har haft en karriere på over fire årtier.

Kendt for roller i 'Outsideren', 'Drugstore Cowboy', 'Vild med Mary', og Oscar-nomineret for 'Crash'.

Har arbejdet med Lars von Trier i 'The House That Jack Built', hvor han spillede en seriemorder.

Udover skuespil har Dillon prøvet kræfter med instruktørgerningen og er i privatlivet partner med Roberta Mastromichele.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Matt Dillon kunne nogle gange godt være mere ambitiøs. Det erkender han, den amerikanske skuespiller, der ellers har et imponerende film-cv på bagen.

- Men du er nødt til at følge din egen sti. Det er, hvad jeg stræber efter, sagde han sidste år i et interview med magasinet Parade.

Hidtil har Dillon, som søndag 18. februar fylder 60 år, fulgt sit eget råd. Han har været med i få - om nogen - blockbustere, men har alligevel prøvet lidt af hvert igennem sin mere end fire årtier lange karriere i Hollywood.

Trier lidt af en oplevelse

Matt Dillon har været med i komedier, dramaer, en Lars von Trier-film, og så har han instrueret en dokumentar.

Lars von Trier-filmen var lidt af en oplevelse, husker Dillon.

Han har generelt udtalt sig i rosende vendinger om samarbejdet med den danske instruktør, men særligt en scene i filmen "The House That Jack Built" fra 2018 var svær at komme igennem.

Matt Dillon stræber efter at følge sin egen sti i Hollywood. Søndag 18. februar fylder den amerikanske skuespiller 60 år. (Arkivfoto).

Seriemorder

I filmen spiller Dillon hovedrollen som en seriemorder.

En torturscene var så grum, at den i første omgang havde fået skuespilleren til at overveje, om han overhovedet ville være med i filmen.

I anden omgang ønskede han ikke at se gyserfilmen, men han blev som hovedrolleindehaver overbevist om, at han nok burde se sin præstation på det store lærred.

Gennembrud i 1983

Matt Dillon havde god erfaring fra skuespillerverdenen, før han indtog den svære rolle som seriemorder. Gennembruddet fik han mange år forinden i 1983 med filmen "Outsideren".

Siden fulgte film som "Drugstore Cowboy", komedierne "Vild med Mary" og "You, Me and Dupree" og ikke mindst krimithrilleren "Crash".

Nomineret til Oscar

Thrilleren vandt i 2006 tre oscarpriser, og Matt Dillon blev nomineret til en Oscar i kategorien Bedste Mandlige Birolle.

Et par gange har han også kastet sig over instruktørgerningen, men det er skuespillet, der trækker mest i ham.

Privat danner Dillon par med den italienske skuespiller Roberta Mastromichele. I sin fritid kan han godt lide at være kreativ og maler meget, har han tidligere fortalt.

Powered by Labrador CMS