Her er historien bag nytårstalen
Dronningens nytårstale har ikke altid heddet nytårstale. Få her historien bag nytårstalen.
Dronning Margrethes nytårstale er fuld af traditioner. Her får du historien bag nytårstalen.
På årets sidste dag holdes dronning Margrethes nytårstale – en tradition, der strækker sig tilbage til Christian 9.’s tid.
Begyndte som skåltale
Nytårstalen blev under Christian 9. kaldt for ”skåltale for fædrelandet” og blev for første gang afholdt af Kongen i 1880’erne.
Under Frederik 8. begyndte de landsdækkende aviser at trykke talen, som i 1941 blev sendt i radioen for første gang.
Skåltalen blev dengang holdt ved nytårstaflet den 1. januar og ikke, som vi kender det i dag, på selve nytårsaften.
Med tv’ets udbredelse blev det i 1958 besluttet, at talen både skulle transmitteres i både radio og tv på nytårsaften.
I 2010 blev nytårstalen for første gang transmitteret globalt via dr.dk, hvormed danskere bosiddende i udlandet kan følge tale direkte.
“Gud bevare Danmark”
Talen afsluttes med ordene ”Gud bevare Danmark”, der første gang blev introduceret af Frederik 8., og senere blev genoptaget af Frederik 9.
Christian 10. sluttede ligeledes sine nytårstaler med en bøn om velsignelse af nationen, hvilket fik en særlig symbolsk betydning under Tysklands besættelse af Danmark i 1940-45.
I dagene efter nytår afholder Regentparret nytårskure og nytårstaffel, der forløber over tre dage, hvor folkets repræsentanter kan ønske Regentparret godt nytår.
Nytårskurenes oprindelse kan ikke præcist dateres, men allerede i 1600-tallet omtales begivenhederne omkring årsskiftet som en gammel skik, og grundelementerne er stadig de samme.
I Det Gule Palæ kan besøgende derudover skrive nytårshilsner til Regentparret på gratuleringslister.
Du kan se dronning Margrethes nytårstale på både DR1 og TV2 den 31. december klokken 18.
Kilde: Kongehuset.dk/kendte.dk.
Vidste du at….?
Nok er det danske kongehus et af verdens ældste monarkier. Og nok kan dronning Margrethes gener spors langt tilbage i historien. Men de kan altså ikke spores helt tilbage til Gorm den Gamle, der som den første danske konge optræder i Danmarkshistorien helt tilbage i midten af 900-tallet.
– Vi har i vore dage en meget genetisk forestilling om slægtskab, og hvis du bruger begrebet i en moderne forstand som at være blodsbeslægtet eller have identiske genpuljer, er svaret nej, når du spørger, om Margrethe er i familie med Gorm den Gamle, fortæller lektor på Saxo-Instituttet ved Københavns Universitet, Jes Fabricius.
Læs mere om dronning Margrethes og Gorm den Gamles gener her.
Hemmelig plan klar
Dronning Margrethe har regeret Danmark siden den 14. januar 1972. Og der ligger en plan klar for, hvad der skal ske, den dag Margrethe dør. Det er kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen ikke et sekund i tvivl om.
I England er der tidligere kommet detaljer frem om, hvad der sker, når dronning Elizabeth engang ikke er her mere. Men i Danmark er planen indtil videre hemmelig.
Lars Hovbakke Sørensen løfter alligevel over for Kendte.dk lidt af sløret for, hvad der sker dén dag dronning Margrethe dør. Det kan du læse mere om her – Plan klar når Margrethe dør: Men den er hemmelig.
Vi har samlet alle de relevante artikler på Kendte.dk om Dronning Margrethe her.