Fylder år midt i sorgen

En uge efter dronning Elizabeths død kan hendes barnebarn prins Harry fejre fødselsdag

Udgivet Opdateret

Britiske prins Harry har det seneste år flere gange trukket overskrifter i verdenspressen.

Det skyldes både en verserende sag mellem ham og den britiske regering samt hustruen hertuginde Meghans fornyede beskyldninger om forskelsbehandling i kongehuset.

Torsdag fylder prins Harry 38 år, men dagen overskygges af en anden nylig begivenhed - dronning Elizabeths død.

Dronningen, som var den længst siddende regent i britisk historie, sov stille ind den 8. september på det skotske slot Balmoral.

Mindes sin farmor

I en udtalelse på sin hjemmeside mindes prins Harry sin farmor.

- Tak for din forpligtelse til at tjene. Tak for dine fornuftige råd. Tak for dit smittende smil, skriver han og fortsætter:

- Vi smiler også, vel vidende, at du og farfar er genforenet nu og sammen hviler i fred, skriver han afslutningsvis med reference til dronningens mand, prins Philip, som gik bort i 2021.

Den britiske dronning og prins Harry havde angiveligt et tæt bånd, som forblev stærkt, selv efter at prinsen og hans hustru, hertuginde Meghan, i 2020 trak sig som fremtrædende medlemmer af kongehuset.

De flyttede efterfølgende til Californien i USA, hvor de i dag bor med sønnen Archie på tre og den etårige datter Lilibet, som er opkaldt efter sin oldemors kælenavn.

Senere samme år blev det offentliggjort, at prins Harry har en erindringsbog i støbeskeen.

Har før kritiseret familien

Efter planen udkommer bogen senere i år, men dronningens bortgang har ført til spekulationer om, hvorvidt udgivelsen vil blive udskudt.

Det skyldes, at bogen forventes at indeholde en del kritik af kongehuset, hvilket ikke vil være første gang, at prinsen offentligt kritiserer sin familie.

Tidligere har han og hertuginde Meghan beskyldt hoffet for racisme, og så sent som i august udtalte hun, at parret var blevet forskelsbehandlet.

Kritikken har medført kurrer på tråden mellem prins Harry og faren, kong Charles, samt hans storebror, prins William.

Samlet igen

Dronningens død ser dog ud til at kunne samle familien igen.

Få dage efter dødsfaldet begav brødrene og deres hustruer sig i samlet flok til Windsor Castle, hvor sørgende briter var mødt talstærkt op.

Også kong Charles har i tiden efter morens død rakt hånden ud til sin yngste søn.

I sin første tale som konge sagde han, at han gerne ville "udtrykke sin kærlighed for Harry og Meghan, mens de fortsætter med at opbygge et liv i det oversøiske".

Prins Harrys strid med den britiske regering ser omvendt ikke ud til at være nær en afklaring.

Han har lagt sag an mod regeringen, fordi han ikke længere er berettiget til politibeskyttelse, når han er i Storbritannien.

Den ret mistede han, da han delvist brød med kongehuset i 2020.

Anstrengt forhold til pressen 

Bruddet kom blandt andet, efter at hertugparret ad flere omgange havde sagsøgt den britiske tabloidpresse, som prins Harry længe har haft et anstrengt forhold til.

Det skyldes ikke mindst pressens rolle i den trafikulykke, som tog livet af hans mor, prinsesse Diana, i 1997.

Han var da blot 12 år gammel. I de følgende år kæmpede han meget med sorgen, har han tidligere fortalt, hvorefter han som voksen vendte blikket mod en uddannelse i militæret.

Efter to udstationeringer i Afghanistan skabte han sportsstævnet Invictus Games for skadede soldater og veteraner.

Senere mødte han den tre år ældre amerikanske skuespiller Meghan Markle, som han giftede sig med i 2018.

Parret bor nu i Californien, hvor de forsøger at skabe deres eget, uafhængige liv. De har blandt andet etableret et produktionsselskab, der skal producere dokumentarer og børneprogrammer.

Prins Harry havde et tæt forhold til dronning Elizabeth. (Arkivfoto).
Prins Harry havde et tæt forhold til dronning Elizabeth. (Arkivfoto).
Powered by Labrador CMS