Tibetsag: Hoffets kontorchef afviser at have givet PET ordre
Tibetkommissionen har via Skype haft forbindelse med hoffets tidligere kontorchef i Malaysia.
– Nej, desværre.
Hoffets tidligere kontorchef kan ikke rigtigt hjælpe Tibetkommissionen.
Via en Skype-forbindelse har kommissionen fredag kontakt med Astrid Agerholm Ruge på den anden side af Jorden. Hun arbejder nu i Malaysia.
I 2012 var hun dybt involveret i forberedelsen af det kinesiske statsbesøg i Danmark. Men selv om den tidligere kontorchef svarer imødekommende på spørgsmålene, har hun ikke yderligere oplysninger, der kan give kommissionen et praj om, hvorfor politiet greb ind mod protibetanske demonstranter.
Det er nemlig hovedopgaven for kommissionen.
Den har for længst afdækket, at kinesiske diplomater adskillige gange forud for besøget af Hu Jintao udtrykte frygt for, at præsidenten skulle blive mødt af demonstrationer og stenkast.
Sikkerhed indgik på møder
Sikkerhed indgik da også som et punkt ved de møder, hvor besøget blev tilrettelagt, fortæller Astrid Ruge.
– Man skal selvfølgelig sørge for, at ens gæster ikke kommer til skade eller bliver udsat for stenkast, siger hun.
Hun kan ikke huske, om der specifikt blev talt om demonstrationer, og om at de skulle undgås. PET var med flere gange.
– PET sagde ikke ret meget ved møderne. Fokus var ikke så meget sikkerhed som at få et program til at hænge sammen, siger Astrid Ruge.
PET har en særlig rolle i Tibetsagen. Det var PET, der skrev til politiet, at kineserne frygtede konfrontationer med demonstranter.
Men kongehuset havde ikke særlige drøftelser med efterretningstjenesten, lyder det fra Astrid Ruge.
– Min opgave var at sørge for, at alle – inklusive PET – var opdateret om programmet hele tiden. Vi har fortalt PET om, hvilke kongelige der var med på hvilke tidspunkter og om kørselstider, siger hun.
At hoffet ikke gav instrukser til PET, har kommissionen også tidligere fået at vide. Nemlig under en afhøring af den tidligere hofchef Ove Ullerup.
Kommissionen har afhørt politifolk, politikere og embedsmænd siden november. De næste møder foregår i april. Beretningen ventes sidst på året.
/ritzau/