Margrethe giver unikt indblik i sit arbejde

Dronning Margrethe har kreeret scenografi og kostumer til den nye Bille August-instruerede film "Ehrengard: Forførelsens kunst". Arbejdet kan nu ses på Netflix

Udgivet

Det er dronning Margrethe, som har stået for scenografien og kostumedesignet i den nye Bille August-instruerede film "Ehrengard: Forførelsens kunst", der kan ses på Netflix fra torsdag 14. september.

Samtidig med premieren afslører streaminggiganten nu behind the scenes-filmen "Bag kulisserne på Ehrengard: Forførelsens kunst", som skildrer dronningens arbejde.

Hun har kreeret det visuelle udtryk i "Ehrengard: Forførelsens kunst" gennem decoupager. Udklip - det kan være fra aviser, blade og magasiner - som limes og herefter lakeres på for eksempel glas, papmaché eller karton.

Og så har hun også tegnet kostumerne - fra kvindernes pufkjoler til mændenes uniformer.

Her og der

- Det er svært at forklare helt, hvordan man gør. Men man finder ting her, og man finder ting der, siger dronning Margrethe blandt andet i filmen.

- Hvad er det for billeder, historien giver mig, når jeg læser den? Hvad ser jeg for mig, og så får man fornemmelsen af, at man går ind i en verden? Jeg ser det jo som et billede, lyder det videre fra den royale scenograf og kostumedesigner.

Omkring 40 af dronningens decoupager udstilles på Karen Blixen Museum på Rungstedlund nord for København fra 6. oktober i dialog med forfatterens fortælling om "Ehrengard".

'Forførelsens portræt

Som en del af udstillingen "Forførelsens portræt. Dronningen sætter scenen til Ehrengard" vises også en række af regentens kostumeskitser til filmatiseringen og udvalgte kostumer.

Filmen "Ehrengard: Forførelsens kunst" er baseret på Karen Blixens "Ehrengard", et af forfatterens sidste værker.

Dronning Margrethe iagttager sine egne decoupager, som her er udstillet på Moltkes Palæ, hvor verdenspremieren på Netflix-filmen "Ehrengard: Forførelsens kunst" fandt sted tidligere i september. (Arkivfoto).

Faktisk var det majestæten, som spurgte Bille August - for mere end 10 år siden - om han ville filmatisere romanen.

- Udgangspunktet har været, at vi skulle finde locations - steder - som på en eller anden måde lignede de miljøer, som dronningen har beskrevet i sine decoupager, fortæller Bille August blandt andet i "Bag kulisserne på Ehrengard: Forførelsens kunst".

- Det er klart, at sådan ser virkeligheden jo ikke ud. Men vi har fundet nogle steder, som har haft nogle elementer, som kunne bruges til det. Og så har vi måttet male og dekorere det på en måde, så det kom tilnærmelsesvis tæt på decoupagerne, og hvad vi så senere digitalt har arbejdet med.

Hyret af storhertuginde

Fortællingen udspiller sig i riget Babenhausen.

Her bliver maleren og den selvbestaltede kærlighedsekspert Cazotte - spillet af Mikkel Boe Følsgaard - hyret af fyrstedømmets storhertuginde, i skikkelse af Sidse Babett Knudsen.

Cazotte skal hjælpe storhertugindens søn med at forføre, så han kan finde en prinsesse, som kan sikre riget en arving.

Det lykkes - lidt for godt - og en skandale er under opsejling.

Hofdamen Ehrengard, portrætteret af Alice Bier Zandén, er en af de udvalgte, som hyres til at slå ring om hemmeligheden. En standhaftig ung kvinde, som storhertuginden ikke øjner Cazotte nogen chance for selv at score. Så det indgår de et væddemål om.

Kan ses fra i dag

Både "Ehrengard: Forførelsens kunst" og filmen om dronning Margrethes arbejde, "Bag kulisserne på Ehrengard: Forførelsens kunst", kan ses på Netflix fra torsdag 14. september.

Powered by Labrador CMS