Kongehuset tilstår: Ja, det er rigtigt
Kongehuset understreger i spørgsmål angående kongeskibets CO2-udledning, at "Dannebrog" har symbolsk værdi
Det dieseldrevne kongeskib "Dannebrog" var vidt omkring sidste år med både et rigsfællesskabstogt til Grønland og statsbesøg i henholdsvis Sverige og Norge.
De mange ture har kostet i kongehusets CO2-regnskab. Skibet har brugt 284 kubikmeter diesel, viser Forsvarets opgørelse over udgifter til kongehuset sidste år.
Største udledning
Det svarer ifølge DR til en CO2-udledning på cirka 767 tons og er ifølge mediet den største CO2-udledning fra kongeskibet siden 2015.
Til sammenligning udleder den gennemsnitlige dansker omkring 13 tons CO2 om året.
"Højt på dagsordenen"
Kongeskibets CO2-udledning kan stå i kontrast til tidligere udmeldinger fra kong Frederik, der har sat klimaet højt på dagsordenen, siden han blev regent.
Det gjorde han allerede to uger inde i sin nye tid som konge, da han var på erhvervsfremstød i Polen i januar 2024. Her lød det fra ham, at bekæmpelse af klimaforandringer vil være i hans fokus om regent.
Et dilemma
Kongehuset erkender dilemmaet med det dieseldrevne kongeskib i et skriftligt svar til DR.
- Kongehuset er bevidst om det dilemma, der er forbundet med, at Dannebrog er drevet af almindeligt brændstof. Forsvaret er i gang med at undersøge muligheden for at anvende alternative drivmidler med henblik på at reducere udledninger fra kongeskibet, oplyser kommunikationschef i kongehuset Nina Munch-Perrin skriftligt til mediet.
Hun mener dog, at det er vigtigt at understrege, at skibet er historisk, symbolsk og kan agere samlingspunkt.
