Kan kigge over til storesøster fra stuen

Prinsesse Benediktes 80-års fødselsdag fejres over flere dage. På selve dagen, 29. april, er hun sammen med familien

Udgivet

Prinsesse Benedikte

Prinsesse Benedikte har været protektor for Dressurens Venner og flere ridesportsforeninger, som fejrede hendes 80-års fødselsdag.

Hun har bevaret sin danske prinsessetitel efter ægteskabet med prins Richard og har en lejlighed på Amalienborg.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Interessen for heste og ridesport har fulgt prinsesse Benedikte gennem livet.

Det har Dressurens Venner og de ridesportsforeninger, hun er protektor for, takket for i anledning af, at prinsessen fylder 80 år.

Fredag den 19. april fejrede de hende med en middag på Sølyst nord for København.

Selve fødselsdagen, som falder 29. april, markerer hun privat med familie og venner, oplyser kongehuset.

Har beholdt prinsessetitel

At fejringerne finder sted i Danmark og ikke i Berleburg i Nordtyskland, hvor prinsesse Benedikte har boet gennem næsten 50 år, er naturligt.

Hun beholdt den danske prinsessetitel, da hun i 1968 blev gift med tyske prins Richard. Siden er hun jævnligt rejst til Danmark for at passe sine protektioner og være tæt på familien.

Prinsesse Benedikte, der fylder 80 den 29. april, kan kigge over til storesøster Margrethe fra sine stuevinduer.

Udover ridesporten har især spejderbevægelsen en stor plads.

Utallige gange er prinsesse Benedikte trukket i uniformen for som protektor for De grønne pigespejdere og Det Danske Spejderkorps at besøge spejderlejre rundt om i sommerlandet.

Egen lejlighed på Amalienborg

I 2017 døde prins Richard, og kongehusets kalender viser, at hendes navn står ud for en stor del af programpunkterne.

På Amalienborg har hun egen lejlighed i Christians VIII's palæ, hvor hun fra stuevinduerne har udkig til sin søster dronning Margrethes palæ på den anden side af slotspladsen.

Ekstra travlt har prinsesse Benedikte haft de første måneder af 2024, hvor hun har deltaget i markeringerne af tronskiftet.

Sommerferie med storesøster

Både de officielle i København og i Aarhus og de mere private, som da hun fulgtes med dronning Margrethe til privat middag hos det nyslåede kongepar på tronskiftedagen.

Også sommerferier tilbringer de to søstre i hinandens selskab.

Som da de i 2022 opholdt sig på Gråsten Slot og blev fotograferet foran tv-skærmen, hvor de fulgte Jonas Vingegaard på dagens etape i Tour de France.

Der er fire år mellem prinsesse Benedikte og dronning Margrethe. De to søstre har tradition for at holde ferie sammen på Gråsten Slot, hvor de her er fotograferet sidste sommer.

Prinsesse Benedikte er født på Amalienborg som det midterste barn af kong Frederik IX og dronning Ingrid.

Designskole

Som ung var hun elev på designskolen Margrethe-Skolen, og hendes sikre tøjstil fremhæves ofte. Eksempler på den kan i anledning af fødselsdagen ses på museet på Koldinghus.

Udstillingen "Prinsessekjoler" viser et udvalg af gallakjoler, skabt af designer Jørgen Bender, som også står bag mange af de kjoler, dronning Margrethe har båret.

Prinsesse Benedikte er mor til tre, som er vokset op i de store skove omkring Berleburg. Her drev prins Richard indtil sin død i 2017 13.000 hektar skov, som i dag er overdraget til sønnen, prins Gustav.

Den yngste datter prinsesse Nathalie driver samme sted et hestecenter, mens den ældste datter, prinsesse Alexandra, bor på Egeskov Slot på Fyn. I 2017 blev hun gift med greve Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille.

Måtte undvære salut

Prinsesse Benedikte blev født i 1944. På grund af den tyske besættelse måtte hun undvære de obligatoriske 21 salutskud fra Batteriet Sixtus på Holmen.

Til gengæld kunne hendes forældre glæde sig over, at modstandsgruppen Holger Danske fejrede den nye prinsesse ved at lade 21 bomber sprænge i Ørstedsparken.

Prinsesse Benedikte er protektor for 35 danske foreninger og organisationer. Dertil kommer ti udenlandske protektioner og danske æreserhverv.

Powered by Labrador CMS