Frederik og Mary ser ud til at slippe

Regeringen foreslĂĄr at fritage det nye kongepar for at betale bo- og arveafgift

Udgivet Opdateret

Regeringen vil i april måned fremsætte lovforslag, som fritager kong Frederik og dronning Mary for at betale arveafgift af blandt andet de slotte, de måtte overtage efter dronning Margrethe.

Det fremgår af martsredegørelsen om regeringens lovprogram, at der en ændring af boafgiftsloven på vej, som bliver fremsat i april.

OgsĂĄ andre historiske genstande

Ifølge Skatteministeriet vedrører ændringen de værdier, som en regent - og dennes ægtefælle - arver eller overtager efter sin forgænger.

Baggrunden er, at når der sker et tronskifte, overgår en række historiske genstande og aktiver med stor betydning for den fælles kulturarv til det nye kongepar.

- Det kan for eksempel være bygninger eller køretøjer, som i mange tilfælde anses som en væsentlig forudsætning for at varetage opgaven som regent og kongepar og afgørende for videreførelsen af Kongehuset og den fælles kulturarv, hedder det ifølge Skatteministeriet i en skriftlig begrundelse for lovforslaget.

Noget er statens ejendom

Nogle af de slotte og bygninger, som det nye kongepar fremover kan rĂĄde over, er statens ejendom, og derfor er de ikke omfattet af de nye regler.

Men regeringens holdning er, at alle aktiver tjener samme formål - videreførelsen af kongehuset og kulturarven, og det skal reglerne understøtte.

Kong Frederik og dronning Mary ses her pĂĄ balkonen pĂĄ Christiansborg Slot pĂĄ tronskiftedagen den 14. januar.

En langsigtet løsning

Derfor skal reglerne heller ikke kun gælde det nuværende kongepar, men også alle fremtidige regenter og deres ægtefæller.

Dronningen ejer selv Marselisborg Slot, som hun fik i bryllupsgave af sin far, ligesom hun ogsĂĄ ejer vinslottet Chateau de Cayx ved Cahors i Sydfrankrig.

Amalienborg Slot, Fredensborg Slot og Graasten Slot, som kongefamilien ogsĂĄ benytter, er dog statens ejendom.

Kongehuset ejer også en større vognpark, som blandt andet består af de såkaldte kronebiler med særlige nummerplader.

Powered by Labrador CMS