Dansker i kæmpe Netflix-serie

Sangeren Caroline Henderson har en af de bærende roller i "Vikings: Valhalla", og hun er blevet blæst bagover af den enorme produktion

Caroline Henderson er født i Stockholm, har boet i Paris og flyttede til Danmark som ung. Her slog hun i slutningen af 80'erne igennem med popbandet Ray Dee Ohh. (Arkivfoto).
Caroline Henderson er født i Stockholm, har boet i Paris og flyttede til Danmark som ung. Her slog hun i slutningen af 80'erne igennem med popbandet Ray Dee Ohh. (Arkivfoto).
Udgivet Opdateret

Skibet er ladet med hævntørstige vikinger, når streamingtjenesten Netflix blænder op for den stort anlagte serie "Vikings: Valhalla".

Handlingen foregår, omkring 100 år efter vi slap vikingerne i hitserien "Vikings". Og det er ikke kun i forgængeren, der havde danskere som Alex Høgh Andersen og Marco Ilsøe på rollelisten, det flyder med dansk blod.

Ingen var mere forbavset

Også denne gang er sendefladen invaderet af danskere. Det gælder blandt andre jazzsangeren Caroline Henderson i en af de bærende roller som jarl Estrid Haakon.

Og det er kommet bag på den 59-årige sanger og skuespiller, hvor kæmpestort et cirkus hun er blevet en del af.

- Folk venter jo et helt liv på at lande sådan en rolle. Og ingen var mere forbavset end jeg, da jeg fik den, siger Caroline Henderson.

I en helt anden liga

Caroline Henderson har en lang musikalsk karriere bag sig. Og selv om hun ikke er uddannet skuespiller, har hun prøvet kræfter med faget i produktioner som filmen "Gooseboy" og julekalenderen "Julestjerner".

Under optagelserne til Netflix-serien blev det dog tydeligt, at budgettet var i en helt anden liga.

- Jeg prøvede at være lidt cool i starten, men man taber kæben. Alt er jo bygget rigtigt. Det er som en lille dansk landsby, så stort er det. Vikingeskibene og husene er i rigtig størrelse, der er heste og store borge. Det var fuldstændig magisk, fortæller hun.

Lukket inde i egen boble

Det tårnhøje budget fik også den betydning, at holdet var lukket inde i deres egen boble under optagelserne i Irland på grund af coronasituationen.

- Jeg fik at vide, at det her er så stor en produktion - altså nærmest som hele Danmarks bruttonationalprodukt - så vi kan ikke give slip på jer. Vi kan ikke risikere, at folk bliver syge, fortæller hun om beskeden fra produktionen.

'Vikings: Valhalla' blev optaget i Irland under pandemien. Og derfor kunne Caroline Henderson ikke se sin familie i fem måneder i streg. (Stillfoto).
"Vikings: Valhalla" blev optaget i Irland under pandemien. Og derfor kunne Caroline Henderson ikke se sin familie i fem måneder i streg. (Stillfoto).

Caroline Henderson var derfor væk fra sin familie i længere tid end nogensinde før og kunne ikke se dem i fem måneder i streg.

Ikke noget at gemme sig bag

Der var heller ikke meget fritid, for der blev arbejdet benhårdt fra morgen til aften. Og Caroline Henderson følte et pres på sine skuldre.

- Min rolle er en slags dronning, en jarl. Når jeg kommer ind, så er det mig, der er den. Der er ikke noget at gemme sig bag.

- Og jeg skulle lige vænne mig til, at hvis jeg fucker up, så er der 400 mennesker, der sukker, fordi scenen skal tages om, siger hun.

Skiller sig ud

De øvrige lederroller bliver primært udfyldt af hvide mænd, men her skiller Caroline Henderson og hendes rolle, jarl Haakon, sig altså ud.

Caroline Henderson er da også godt klar over, at valget af hende - datteren af en svensk mor og en sort amerikaner - som en vikingeleder kan få nogle til lige at blinke en ekstra gang.

- De tager sig nogle gevaldige friheder. Men det, vi ved i dag med dna, forskning og arkæologi, slår også hul på myten om, at vikingerne var en ren arisk race, der var helt isoleret fra omverdenen og boede heroppe i Skandinavien, siger Caroline Henderson og fortsætter:

- Vikingerne rejste til Amerika, Asien, Afrika og Rusland i deres små både. Man ved, at de har "traidet og raidet" (handlet og plyndret, red.), men også mikset sig med hinanden. Og jeg synes, det er superinteressant at få lov at være en firstmover på noget, der kan være tættere på en sandhed.

Stolt af rollen

Hun er stolt af at stå i spidsen for en anden måde at portrættere vikingerne. Og hun håber, at det vækker genklang på den anden side af skærmen.

- Selvfølgelig skal jeg være med til at flytte folk, hvis de tænker, at det kan man ikke. Men jeg tror også, at folk er klar til, at sådan her kan det også se ud, siger hun.

Mørk kvinde og slagkraftig leder

Samtidig drømmer hun sig også frem til den dag, hvor det ikke bliver set som så iøjnefaldende, at en mørk kvinde spiller en slagkraftig leder.

- Jeg oplever, at folk har længtes efter det her. Det er ikke noget med en mand eller børn eller familie. Næh, det er en leder, og hun kunne lige så godt være spillet af en mand. Hun er optaget af missionen, og det er det.

- Jeg glæder mig til, at det ikke er en ting. For det er det første, folk siger. Om fem år håber jeg, at folk bare synes, det er en rolle. Men jeg er da glad for at være med til at skubbe på, siger skuespilleren.

Ikke det eneste danske islæt

Caroline Henderson er født i Stockholm, men har boet i Danmark siden 80'erne. Og hun er ikke det eneste danske islæt i vikingeserien.

Hun har indspillet scener med Kenneth M. Christensen, som også har spillet med i "Den som dræber - Fanget af mørket", og Asbjørn Krogh Nissen, som tidligere har begået sig i vikingeuniverset som Odin i spillefilmen "Valhalla".

Også skuespillerveteranen Søren Pilmark er at finde på rollelisten som Svend Tveskæg.

Derudover har Niels Arden Oplev siddet i instruktørstolen til første afsnit.

"Vikings: Valhalla" har premiere den 25. februar på Netflix.

Powered by Labrador CMS