Pernilles tre børn døde - nu kommer hun med opråb

Pernille Rud Burgdorf kæmper for at andre kvinder ikke skal igennem det, hun måtte igennem

Pernille Rud Burgdorf skulle miste tre børn, før man fandt årsagen.
Udgivet Opdateret

Citathistorie: TV2 ØSTJYLLAND

I dag tumler Pernille Rud Burgdorf og mandens søn, Erik Mario, glad rundt i huset i Sinding.

Men vejen til tilværelsen som forældre har været smertefuld for parret.

Nu retter Pernille Rud Burgdorf kritik mod det danske sundhedsvæsen, der i hendes optik ikke er i gear til at håndtere kvindesygdomme, som i værste tilfælde kan betyde forliste graviditeter og spædbørnsdød, skriver TV2 Østjylland.

- Jeg føler jo ikke, at vi er blevet lyttet til eller taget seriøst i de forløb, der har været tidligere. Så efter vi har fået Erik Mario, har jeg et behov for en form for retfærdighed og for at sørge for, at det i hvert fald ikke sker for andre, siger hun.

Pernille Rud Burgdorf lider af bakteriel vaginose, som med stor sandsynlighed er årsagen til, at hun tre gange har født for tidligt.

Alle tre gange har parret mistet en lille dreng.

Da den første dreng døde, blev parret opmærksom på lidelsen, men alligevel skulle Pernille Rud Burgdorf gennem yderligere to graviditeter, der endte fatalt, før hun ved et tilfælde kom med i et forskningsprojekt, der resulterede i den fjerde graviditet, der endte lykkeligt.

- Jeg føler ikke, at de har klædt os på eller gjort mig opmærksom på, at lidelsen fandtes. Det var på egen hånd, at min mand han sad på sygehuset og søgte på, hvad årsagen til moderkageløsning kan være, og der popper den op, fortæller hun.

Hun mener, at parret kunne have været sparret for en eller flere af de smertefulde oplevelser, det er at miste et barn, hvis lægerne havde været mere opmærksomme på hendes lidelse.

Har klaget

Pernille Rud Burgdorf har derfor klaget over utilstrækkelig viden, undersøgelser og udredning i forbindelse med sine tre første graviditeter.

For nylig kom så afgørelsen fra Patientklagenævnet, der ikke finder grundlag for at kritisere de tre hospitaler, Pernille Rud Burgdorf har været tilknyttet i forbindelse med graviditeterne.

Det har hun både svært ved at forstå og acceptere.

- De vidste godt bedre. Jeg har haft en samtale med en læge angående klagen, hvor han selv sidder og siger, at vi undersøger ikke for det, for vi har ikke nogen behandling, siger Pernille Rud Burgdorf.

Endnu mere behov for at råbe op

Men Patientklagenævnets afgørelse er, som den er, og derfor er der endnu mere behov for at råbe op og gøre opmærksom på lidelsen, mener Pernille Rud Burgdorf.

- Jeg tror, i hvert fald, der er mange forældre, der ville skåne sig selv for endnu en graviditet, hvis de vidste, at bakteriel vaginose kunne resultere i, at de fødte for tidligt, eller at der er børn, der dør, siger hun.

Professor bakker op

Bakteriel vaginose opstår, ifølge Statens Serum Institut, når der sker en ændring i skedens normale bakteriesammensætning.

For nogle kan det være skyld i, at kvinden har problemer med at blive gravid, føder for tidligt eller mister barnet.

Professor og forsker i reproduktion og kvindesygdomme ved Københavns Universitet, Henriette Svarre Nielsen, bakker Pernille Rud Burgdorf op.

Hun mener, der mangler fokus på kvinde sygdomme.

- Historisk har det været nemmere at undersøge mænd, og så regnede man med, man kunne bruge de resultater. Problemet er bare, at der er sygdomme, som kun rammer kvinder, siger hun til TV2 Østjylland.

Efterlyser behandling

Professoren efterlyser også handling.

- Vi har vist, der var en sammenhænge mellem bakteriel vaginose og tab af børn i mange år. Vi har bare ikke haft behandlinger. Det, vi efterspørger nu, er, at vi begynder at prioritere midler til at finde ud af, hvad vi kan gøre.

bakteriel vaginose forekommer hos ti til tyve procent af danske gravide og er i udgangspunktet ufarligt, og mange oplever slet ikke symptomer.

Powered by Labrador CMS